Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Rozsáhlá publikace o obcích Pěkov a Hony

Mgr. Michal Bureš, vedoucí autorského kolektivu

Středa, 18. listopadu 2020

Rozsáhlá publikace o obcích Pěkov a Hony

Po více než čtyřech letech práce je nyní v tiskárně kniha "Pěkov a Hony – údolí mezi Ostašem a Pasy". Dílo se věnuje oběma jmenovaným obcím, jejich historii i současnosti. Je však ódou nejen na tento kout, ale i na celé Policko, jehož jsou obě vesnice součástí.

V knize nahlédneme na tuto lokalitu z mnoha pohledů - například poznáme správní i historický vývoj Pěkova i Honů, který byl v mnohém odlišný, dále přírodní poměry a zajímavosti, lidovou architekturu, památky, řemesla, zemědělství, místní spolky, zajímavé osobnosti minulosti obcí, specifika života na česko-německém jazykovém pomezí, pomístní názvy,... prostě všechno, co s popisovaným územím souvisí a podařilo se to autorskému kolektivu vypátrat.

Na díle spolupracovaly více než dvě desítky autorů a institucí, materiály a fotografie nám zapůjčili mnozí současní i bývalí obyvatelé obcí. Díky tomu vznikla plnobarevná publikace velkého formátu s rozsahem přes 250 stran, plná unikátních textů, historických snímků, ilustrací, současných fotografií i reprodukcí dokumentů.

Součástí knihy budou dvě vložené oboustranné mapy katastrů a zastavěných částí obou obcí i datové DVD s informacemi o jednotlivých nemovitostech (vždy text, historické i současné snímky). Publikace tematicky i graficky navazuje na už dříve vydané monografie o obcích Žďár nad Metují (2009) a Hlavňov (2016).

Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci nelze nyní zorganizovat veřejné představení knihy. Ta bude v prodeji přibližně od 15. prosince v Turistickém a informačním centru Pellyho domy. Věříme, že dílo mnohým místním pod letošním vánočním stromečkem udělá radost.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)