Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ruprechtice na Broumovsku ožijí uměleckou intervencí
banner

Ruprechtice na Broumovsku ožijí uměleckou intervencí

Adam Trefil

Středa, 13. října 2021

Ruprechtice na Broumovsku ožijí uměleckou intervencí

V sobotu 16. 10. od 17 hodin se na ruprechtické faře na Broumovsku odehraje zahájení   architektonicko-výtvarné intervence příznačně nazvané Otázka Místa. Akce je počinem pětice mladých umělců, aktivně působících v oblasti od vizuálního umění přes design a architekturu až po hudbu. Jmenovitě se v rámci události, jež se bude odehrávat také na vybraných místech v okolí fary, budou prezentovat sochařka Eliška Perglerová, textilní  návrhářka Štěpánka Večeřová, filmař Nikola Klinger, architekti Jiří Polák a Adam trefil a hudebník Lukáš Kosek. Akce vznikla na základě pozvání faráře Martina Lanžiho. Součástí vernisáže bude i hudební produkce. Vstup zdarma.

Výše uvedení autoři si kladou za cíl využít a abstrahovat aspekty svých dojmů  z míst Broumovské krajiny, které získali během tohoto jara, a to díky pozvání broumovského faráře Martina Lanžiho.  Výtvarným způsobem by tyto dojmy rádi přetvořili a představili právě na sobotní vernisáži 16. 10. v 17 hodin na farnosti v Ruprechticích. Součástí vernisáže budou také zvukové intervence Lukáše Koska, jazzového kytaristy a zpěváka. Celkově se jedná o počin volného uskupení přátel a spontánní akci, vyvěrající z opojného okouzlení tíživou krásou nejen barokní krajiny, ale historií i přítomností Broumovska. 

Vernisáž si neklade za úkol spojit jednotlivá díla dohromady a představit je v jakési vysoké výtvarné formě. Koherentním a stěžejním bodem je silná architektura dientzenhoferovských křivek a jasně ohraničeného území Broumovska. Díla, která vzniknou, budou drobnými architektonicko-výtvarnými zásahy do krajiny. K vidění budou přímo v areálu fary nebo v jejím okolí, včetně Ruprechtického Kostela.

Jedná se o druhý ročník takovéto akce, jelikož první proběhl již v roce 2019 v Benešově u Prahy, a to pod záštitou Muzea umění a designu a kurátorky B. Fickové. Projekt Otázka místa by se v mírně obměněném personálním složení měl dále stěhovat do dalších měst. Akce, jako je tato, by se mohla pokusit znovuobjevit naši vnitřní poetiku, která je vázaná na místa, jichž si třeba už ani nevšímáme. Organizátoři akce by rádi zpětně vytvořili také její katalog.    

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)