Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Rytíř Řádu umění a literatury vystavuje v Polici nad Metují
banner

Rytíř Řádu umění a literatury vystavuje v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Středa, 12. září 2018

Rytíř Řádu umění a literatury vystavuje v Polici nad Metují

Vystavoval od Norimberka přes řadu zemí v Evropě, Asii, Jižní Americe a Africe i v mnoha městech u nás. Poslední z více jak 200 samostatných výstav českého grafika Karta Demela probíhá do konce září v Zeleném domečku v Polici nad Metují pod hlavičkou spolku Apeiron.

Jak se podařilo uspořádat výstavu šestnácti grafik nositele francouzského Řádu umění a literatury v malém městečku na konci světa? Učitel ZUŠ Jaroslav Soumar k tomu říká: "Před několika lety při návštěvě v rámci projektu ‚Jiná mapa‘ navštívila kurátorka výstavy Alena Laufrová, tajemnice Sdružení českých umělců grafiků Hollar, jehož je členem i pan Demel, polického pana Samka. I když u nás mnozí nevíme, i on je světově uznávaným grafikem a vystavuje po celém světě. Od té doby se datuje spolupráce Aleny Laufrové, potažmo sdružení Hollar, s polickým Apeironem."

A dodává: "Výstava Karla Demela je výsledek práce Apeironu, rozhledu hlavních organizátorů výstavy Pavla Frydrycha a Martiny Váňové přes uměleckou tvorbu, přátel i kamarádů. Určitě se běžně nestává, že by lidé Demelova formátu byli ochotni vystavovat v nějakém malém městečku."

Výstavu zahájil ve čtvrtek 6. září Pavel Frydrych s místostarostou Jiřím Škopem za účasti ředitele ZUŠ Lubora Bořka s manželkou a učitelů zejména výtvarného odboru. Přišla i řada hostů a zájemců o umění vůbec, protože příležitostí vidět tak hodnotné dílo významného autora není v našem regionu mnoho.

Zdůraznil to ve svém krátkém vystoupení také Jiří Škop: "Akce Centra kultury a vzdělávání Pellyho domů jsou zaměřeny víc na širší populaci. Je proto úžasné, že se lidem kolem Pavla Frydrycha daří do Police přivádět takové skvosty, jako grafika Karla Demela. Za to jim patří veliký dík, a pokud budu mít možnost, i po volbách je vždy rád podpořím."

Jak už je na vernisážích spolku Apeiron v Zeleném domečku zvykem, otevření výstavy bylo i uměleckým zážitkem. Slovem je doprovodily polické ochotnické herečky Hana Klapkovská a Ivana Richterová a učitelé ZUŠ v Polici, mladí manželé Žaneta a Jakub Kolářovi zhudebněnými francouzskými šansony na housle a vibrafon.

Výstavou Karla Demela končí spolek Apeiron obdivuhodnou sérii výstav letošní Nové Terasy, které se zájmem navštěvovali zájemci o nadstandardní umělecká díla z Police i turisté, kteří zavítali do blízkého Muzea papírových modelů. Od října pokračují výstavy a další akce v Zeleném domečku díly tvůrců z našeho regionu.

Foto Aneta Matoulková

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)