Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Setkání malířek v Broumově: Helena Bailes Černá a Renata Nejedlá - Zuščáková
banner

Setkání malířek v Broumově: Helena Bailes Černá a Renata Nejedlá - Zuščáková

Petr Staněk

Pondělí, 24. února 2014

Setkání malířek v Broumově: Helena Bailes Černá a Renata Nejedlá - Zuščáková

Výstava Setkání v Broumově představí tvorbu dvou malířek - Heleny Bailes Černé a jejího hosta Renaty Nejedlé - Zuščákové. Výstavu, která ve výstavní síni na Staré radnici v Broumově potrvá od 7. března do 4. dubna, zahájí vernisáž v pátek 7. března od 17:30 hodin. Úvodní slovo pronese Petr Staněk, zpěvem doprovodí  Klára Nentvichová.

Původním záměrem bylo představit tvorbu bývalé (byť jen krátkodobě) žákyně broumovské Základní umělecké školy Heleny Černé - Janečkové, jejíž putování za výtvarným vzděláváním stojí bezesporu za povšimnutí. Umělkyně, žijící dnes střídavě v Praze a v Martínkovicích u Broumova, si ale ke své premiérové výstavě na domácí půdě přizvala ještě hosta - kamarádku a původem rovněž broumovačku - Renatu Nejedlou Zuščákovou.

Jedna se věnuje kresbě, druhá je abstraktní malířkou, a tak nás ve výstavní síni Staré radnice čekají dva odlišné světy, těžko si něčím konkurující. Nejde však o žádný experiment, dámy spolu vystavovaly již v loňském roce v Městském kulturním středisku ve středočeských Hostivicích.

Helena Bailes Černá nejprve studovala design a propagaci ve Velkém Poříčí u Hronova (1999 - 2002). Za dalším vzděláváním se vydala do zahraničí. Na Gibraltaru navštěvovala ART Institute of Gibraltar (2005 - 2006), kde se učila v ateliéru známého malíře Ambrose Avellana. Poté vystudovala maturitní výtvarný obor v Anglii, který jí otevřel cestu na University of the West of England v Bristolu (2007 - 2010). Zde se věnovala zejména kresbě, grafice a konceptuálnímu umění a získala titul BA-(Hons).

Nosným výtvarně - filosofickým tématem Bailes Černé se stala evoluce a sdělovacím médiem kresba. V jejích obrazech dominují živočišné tvary - velmi reálné, pečlivě plasticky propracované - z dálky připomínající fantaskní surrealistické perokresby vzájemně se proplétajících biomorfních fragmentů či jakýchsi "zbytků"...

Ke své tvorbě Bailes Černá uvádí: "Velká část mé tvorby je inspirována vědou. Přes vesmír
a kvantovou fyziku se můj zájem obrátil na koloběh evoluce a života, jehož křehkost, vznik i zánik se snažím svojí kresbou zachytit."

Renata Nejedlá - Zuščáková žije a tvoří v Hostivicích u Prahy. Vystupuje pod uměleckým jménem Daphne. Krátce navštěvovala broumovskou ZUŠ, poté se její rodina odstěhovala do Prahy. V roce 2004 odjela za zkušenostmi na Gibraltar, kde se spolu s Helenou Černou učily ve výše zmíněném ateliéru. Pod vlivem expresivního malíře Avellana se její obrazy proměňují: fantazijní kompozice přecházejí do abstraktních forem, později až do stylu, který autorka nazývá "naivně pozitivní". V tomto duchu pokračuje její tvorba dosud.

"Maluji bez pravidel a mé obrazy jsou mojí cestou za poznáním. Zprvu se moje tvorba zaměřila na hluboký vesmír a vznik života na planetách, nyní se však posouvá spíše do abstraktně pozitivního stvoření světa a pradávného života na Zemi, to vše v kombinaci s abstraktními krajinami," hovoří o své tvorbě Renata Nejedlá - Zuščáková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)