Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Skupina broumovských kostelů ve fotografiích

David Duda, foto Jakub Stára

Čtvrtek, 15. prosince 2022

Skupina broumovských kostelů ve fotografiích

V pátek 16. prosince proběhne v kostele Povýšení sv. Kříže v Horním Adršpachu vernisáž fotografické výstavy skupiny Broumovských kostelů Tempus fugit II neboli Čas běží. Výstava bude dále ke zhlédnutí v Turistickém informačním centru Adršpach a na adršpašském zámku do neděle 22. ledna 2023.

Výstava s názvem Tempus fugit II neboli Čas běží dokládá nezpochybnitelné kouzlo Broumovské skupiny kostelů i samotného Broumovska. Fotografická výstava, jejímž autorem je slovenský fotograf Dano Veselský zachycuje všech jedenáct objektů – deset kostelů a kapli Panny Marie Sněžné na Hvězdě – a představuje divákům dlouholetou stavitelskou práci otce a syna Dientzenhoferových. Současně připomíná i dvě významná výročí. Loni uplynulo 270 let od smrti Kiliána Ignáce Dientzenhofera a letos v červnu to bylo 300 let od úmrtí jeho otce Kryštofa.

Organizace výstavy se ujala Společnost pro destinační management Broumovska. Rozšířila prvotní záměr autorů a promítla jej do kontinuální propagace Broumovska. Za původním konceptem stojí broumovský děkan Martin Lanži, který se dlouhodobě věnuje obnově těchto kostelů. Tím, že se Broumovská skupina kostelů stává jedním z oblíbených turistických cílů Královéhradeckého kraje, dostává se také do zorného pole Královéhradeckého krajského úřadu a přidružené Centrály cestovního ruchu. Díky broumovské destinační společnosti se všechny tyto subjekty podařilo propojit. K organizaci výstavy se přidala i obec Adršpach, která mimo jiné nabídla i své prostory.

Za zmínku jistě stojí, že výstava Tempus fugit II byla zásluhou pana děkana Lanžiho a europoslance Tomáše Zdechovského představena v Chicagu a v Bruselu v budově Evropského parlamentu.

Věříme, že putovní výstava přinese víc než jen zvýšený zájem nových turistů, kteří na Broumovsko přijíždějí zažít Boží klid. Ukazuje totiž zároveň i postupné renovace kostelů a zájem místních obyvatel o jejich obnovu. V červnu letošního roku navíc došlo k zařazení Broumovské skupiny kostelů mezi národní kulturní památky.

Vernisáž výstavy proběhne v pátek 16. prosince od 16:30 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže v Horním Adršpachu. Výstava bude zároveň ke zhlédnutí v Turistickém informačním centru Adršpach a na adršpašském zámku do neděle 22. ledna 2023. V únoru se výstava přesune do foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Během celého března pak budou fotografie instalovány ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.

 

Na fotografiích zleva: kostel v Božanově, Šonově, Vernéřovicích

 

David Duda, ředitel SDMB

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)