Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Slavný, ale utajený broumovský rodák

Petr Štěpnička

Neděle, 7. února 2021

Slavný, ale utajený broumovský rodák

Občas si někde přečteme zprávu o významném broumovském rodákovi, třeba Emerichu Rathovi nebo hejtmánkovickém Josefu Schrollovi. Tyto jména něco řeknou zasvěceným nebo starším generacím, mladší by při případném dotazu ohledně charakteristiky zmíněných možná trochu tápali a mimo hranice města by to bylo ještě horší.

Přitom existuje celonárodně známá osobnost, která oslovuje všechny generace, avšak o jejím původu nemá většina Broumováků ani potuchy. Je to Petr Kolečko, jeden z nejvýraznějších scénáristů současnosti. Pravda, Petr se v Broumově, jak sám říká, pouze narodil a bezprostředně poté už natrvalo zakotvil v Praze, nicméně i tak jde o významnou skutečnost, která je minimálně uváděna v biografiích tohoto tvůrce a o existenci Broumova se díky tomu může dozvědět zase o něco víc lidí.

Petr Kolečko je autorem největších seriálových hitů poslední doby, jméno mu udělal Okresní přebor, na kterém spolupracoval s režisérem Janem Prušinovským. Tito autoři si sedli a v budoucnu stvořili další nezapomenutelné skvosty, mezi kterými vynikají seriály České televize Čtvrtá hvězda a MOST!, případně internetové série Lajna a sKORO NA mizině.

Třicátník Petr Kolečko je absolventem dramaturgie a režie na pražské DAMU, kteréžto profesi se rovněž začíná věnovat, na jeho dva roky starý úspěšný debut s názvem Přes prsty by měl navázat letošní film Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou v hlavní roli. Krom televizních a filmových scénářů píše divadelní hry. Za scénář k filmu Masaryk obdržel Českého lva. Důvodů, proč se pyšnit skutečností, že se Petr Kolečko narodil v Broumově, je tedy dost a dost.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)