Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Světové folklorní soubory nečekaně překvapí Hronov, Náchod a Ratibořice
banner

Světové folklorní soubory nečekaně překvapí Hronov, Náchod a Ratibořice

Tomáš Kábrt

Středa, 19. srpna 2015

Světové folklorní soubory nečekaně překvapí Hronov, Náchod a Ratibořice

Tanečníci z 61. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Červený Kostelec (19. - 23. 8. 2015) zatančí i na jiných místech Královéhradeckého kraje. Tchaj-wanské, řecké a slovenské rytmy nečekaně zazní také ve městech Hronov, Náchod a Ratibořice.

"Chceme, aby si mimořádných kvalit tanečníků z celého světa užili i lidé mimo Červený Kostelec. Není vyloučeno, že další místa ještě přibudou," říká ředitel Mezinárodního folklorního festivalu Červený Kostelec Tomáš Šimek.

Za nejexotičtější taneční soubor lze letos rozhodně považovat tanečníky z indonéské Jakarty. "L.U.C.I. and Bhineka Srikandi jsou výjimeční hudebníci a tanečníci, kteří do našeho festivalu vnesou rytmy z daleké jihovýchodní Asie a Oceánie," říká Tomáš Šimek. Tlumočníkem indonéské skupiny bude přímo velvyslanec Indonésie v Praze Wahono Yulianto, který poctí svoji návštěvou i Červený Kostelec. Indonésie je stát s největším počtem lidí na světě hlásícím se k islámu. I proto si indonéský taneční soubor L.U.C.I. v Červeném Kostelci nedopřeje vepřové maso. První indonéské rytmy zazní ve čtvrtek v 18 hodin v přírodním areálu u Divadla J.K.Tyla v Červeném Kostelci v rámci tanečního bloku Folklorní svět u nás.

V rámci čtvrtečního bloku Tančí celý svět si od 22 hodin návštěvníci mohou zatančit třeba i s indonéským souborem naživo. "Jedná se o jedinečnou příležitost poznat nejen cizí folklor, ale i kulturu a nové přátele," říká režisérka Mezinárodního folklorního festivalu Červený Kostelec Marcela Nejmanová. V rámci bloku Tančí celý svět máte možnost si procvičit i indonéštinu, angličtinu nebo i portugalštinu, protože to jsou hlavní úřední jazyky Indonésie.

V tuto chvíli je potvrzených 20 souborů z 15 zemí světa a tří kontinentů. Někteří tanečníci přiletí až v den zahájení festivalu, jiní už pomalu nasedají do letadla. Napříkladsoubory z Kostariky nebo Peru se v Česku pohybují už od 11. srpna. Taneční skupina z Jakarty je s 21 tanečníky nejmenším souborem, naopak nejpočetnějším souborem jsou se 40 tanečníky Bulhaři.

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec patří mezi českou i evropskou špičku. V souborech vystupuje průměrně 30 tanečníků a Červený Kostelec tak bude hostit téměř 600 tanečníků během pěti dnů. Každoroční návštěvnost festivalu je 6 až 10 tisíc návštěvníků. Pořadatelé věří, že pokud vyjde počasí, mohl by letos padnout i návštěvnický rekord více jak 10 tisíc diváků.

Společně s diváky si na slavnostním zahájení možná zatančí i ministr zemědělství Marian Jurečka, královéhradecký hejtman a senátor Lubomír Franc i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, kteří potvrdili svou účast.

Foto Tomáš Kábrt, zdroj www.cervenykostelec.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)