Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Sympozisté pro Základní uměleckou školu Broumov

Petr Staněk, zástupce ředitele ZUŠ Broumov

Středa, 17. dubna 2019

Sympozisté pro Základní uměleckou školu Broumov

Ve dnech 30. března až 13. dubna 2019 v Broumově probíhal 1. ročník Sympozia ilustrace, který spoluorganizovala – se spolkem Czech illustrators a festivalem ilustrace LUSTR – Žaneta Vávrová, absolventka broumovského gymnázia. Osloveno bylo šest špičkových ilustrátorů mladší a střední generace, kteří pobývali v broumovském klášteře. Tvořili však nejen zde – velmi povedené velkoplošné dílo dvou sympozistek lze spatřit také v areálu Dětského hřiště.

Jedním z cílů nově vzniklého sympozia je přiblížit fenomén ilustrace širší veřejnosti. Pro místní tak proběhly různé doprovodné akce – filmové projekce, přednáška s besedou, návštěva improvizovaného ateliéru v Galerii Dům v klášterní zahradě, vernisáže dvou výstav – a také dva pracovní semináře (workshopy) určené pro studenty gymnázia a žáky základní umělecké školy. Z několika nabídnutých možností si výtvarný obor naší ZUŠky vybral animační techniku pixilace, protože "filmařinu" nevyučujeme a žákům jsme tak chtěli rozšířit obzory.

A co vlastně pixilace znamená? Jde o poměrně jednoduchou techniku, kdy nepotřebujeme ani kresby a ani loutky. Fotoaparátem se snímá živá postava (herec) – každý pohyb se zaznamenává okénko po okénku a výsledný film, včetně případné hudební "podmalby", se vytvoří na počítači. S jednotlivými okénky lze též manipulovat a díky tomu můžeme dosáhnout zajímavých "surrealistických" efektů – postavy mohou třeba zmizet, prostupovat zdmi, nebo se pohybovat nepřirozeným způsobem.

Workshop pro výtvarný obor Základní umělecké školy Broumov se konal v úterý 2. dubna v klášterní zahradě a zúčastnilo se ho 15 žáků. Pod přívětivým a profesionálním vedením ilustrátorek Veroniky Zacharové a Aliony Baranové vznikly celkem čtyři krátké skeče, které byly 8. dubna veřejně promítnuté v sále Dřevník v klášterní zahradě na úvod pásma animovaných filmů. Přítomní žáci naší školy byly se svými hereckými výkony spokojeni a za svoji kreativitu zaslouží pochvalu. Poděkování i pochvala patří samozřejmě i oběma jmenovaným lektorkám.

Článek k tématu: V broumovském klášteře skončilo Sympozium ilustrace

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)