Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Taneční škola Heleny Pavlenko na Broumovsku úspěšně ukončila dva projekty a zahájila novou sezónu 2017/18
banner

Taneční škola Heleny Pavlenko na Broumovsku úspěšně ukončila dva projekty a zahájila novou sezónu 2017/18

René Herzán

Středa, 11. října 2017

Taneční škola Heleny Pavlenko na Broumovsku úspěšně ukončila dva projekty a zahájila novou sezónu 2017/18

V květnu tohoto roku se klášterní sál Dřevník v Broumově naplnil diváky, kteří se přišli podívat se na koncert nazvaný Návštěva u Dientzenhoferů. Akci organizoval ve spolupráci s Taneční školou Heleny Pavlenko spolek Milujeme tanec a podpořila ji Agentura pro rozvoj Broumovska.

Celý projekt se skládal z uměleckých setkání a workshopů v průběhu jara. Jedním z vrcholů bylo podvečerní představením žáků Taneční školy Heleny Pavlenko a dalších hostů, kteří ukázali divákům z Broumova a blízkého okolí nejen umění klasického baletu, ale i další taneční styly, a to vše v nádherných kulisách barokní architektury broumovského kláštera. Celkem se akce na jevišti v divadle zúčastnilo 80 dětí nejen z Čech, ale i ze zahraničí.

Do projektu byly přizvány i partnerské školy - T.O. ZUŠ Vladimíra Ambrose Prostějov, T.O. ZUŠ Police nad Metují a Balet Prima Pardubice. Tyto se také zúčastnily společných tanečních workshopů. "Svou návštěvou nás poctili i naši přátelé ze sousedního Polska Gymnázium Drogoslaw - Miejski Zespół Szkół Nr 1 v Nowe Rude s pedagogem Mirosławou Briń a Zespół Pieśni i Tańca Nowa Ruda s choreografkou Ewou Misch - Kzemiňskou. Je to náš dlouhodobý umělecký partner, se kterým v současné době naše taneční škola spolupracuje na projektu Wspolnie dla kultury," uvedla učitelka tance a baletu Helena Pavlenko, kterou si broumovská veřejnost pamatuje pod jménem Ogriščenková.

V prostorech sálů klášterního areálu se konala druhá část projektu Návštěva u Dientzenhoferů - taneční workshopy. Výuka probíhala současně ve třech sálech a skupiny hostů a dětí z Broumova byly promíchané. Klasický tanec vyučovala Tatjana Kuranosová, jazz techniku Alžběta Černá a moderní tanec vyučovala Pavla Krieger Jagodová. "To umožnilo dětem nejenom si rozšířit svůj pohybový slovník a zlepšit taneční techniku, ale i blíže se seznámit s mladými umělci z jiných měst a krajů České republiky i Polska. Celkem se workshopů účastnilo 85 děti. Taková setkání mají velice pozitivní vliv na umělecký rozvoj dětí, rozšiřuje to jejich obzor a stírá hranice mezi mladými umělci. Vedení spolku Milujeme tanec chce tradici takových setkání zachovat i nadále," řekla Helena Pavlenko.

V červnu a srpnu 2017 Taneční škola Heleny Pavlenko uskutečnila i další projekt - Tanec v trávě. Ten byl zaměřen na rozvíjení koordinace pohybu dětí od 3 do 12 let. A to pro děti i pedagogy, například z prvního stupně Základní školy Masarykova a broumovských mateřských škol. Tohoto projektu v inspirujícím prostředí klášterní zahrady se zúčastnilo 183 dětí. Jednalo se o praktické lekce s ukázkami cvičení, které zlepší dětem držení těla a pomohou napravit třeba plochá chodidla. Cvičení se líbilo jak malým, tak velkým účastníkům - učitelkám, které odcházely s novými nápady pro školní výuku. Mezi ohlasy byl i tento mail: "Milá paní Pavlenko, děkujeme moc za příjemně strávenou hodinu Tance v trávě v klášterní zahradě. Pro děti to bylo úžasné zpestření posledních školních dnů. Přestože někteří chlapci z toho měli předem strach, nakonec byli nadšení. Motivace Knihou džunglí byl výborný nápad. Děti si to moc užily. Ještě jednou díky." Lenka Koláčná, Masarykova ZŠ Broumov – 4.A. Poděkování patří i Městu Broumov, které projekt podpořilo v rámci dotačního programu.

"Prostředí broumovského kláštera nám vytváří jedinečnou možnost a příležitost. Kultura prostředí má velice pozitivní vliv na rozvoj mladých umělců. Je zapotřebí vést děti od malička k tomu, aby navštěvovaly nejen zábavné akce, podniky a party, ale aby se naučily také za pozitivními emocemi chodit do divadla, kde najdou stejně pozitivně naladěné vrstevníky. Dnešní svět rád zaměňuje kulturu se zábavou. Je zapotřebí dětem prakticky ukázat ten rozdíl. Dál můžeme jen doufat, že si děti vyberou to kvalitativně hodnotnější kulturní prostředí. Rádi bychom zviditelnili kulturní dění v Broumově pro celou republiku a chceme sem přivézt větší počet "kulturních" turistů. Jsme nezávislá a nekonvenční taneční škola. Nadané a ochotné žáky můžeme přijmout kdykoliv v průběhu školního roku," dodala Helena Pavlenko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)