Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Teplický horolezecký filmový festival již zná svůj program, filmy i porotu
banner

Teplický horolezecký filmový festival již zná svůj program, filmy i porotu

René Herzán

Neděle, 7. července 2013

Teplický horolezecký filmový festival již zná svůj program, filmy i porotu

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují se blíží. Jubilejní 30. ročník bude zahájen 22. srpna a potrvá do neděle 25. srpna. Pořadatelé už připravili program festivalu, jsou připravené filmy a výstavy a samozřejmě je známa i porota.

Festival bude oficiálně zahájen v 18 hodin v teplickém kině promítnutím filmu zakladatele festivalu Mirka Šmída Ama Dablam. Následovat bude nejlepší horolezecký film z roku 2012 Moonflower 38´Alastaira Leeho. Hostem bude od 20 hodin Boris Hlaváček, autor knihy P.R.A.C.H.T.E.L. - Život na niti, který ji přímo s Petrem Prachtelem pokřtí. Už ve čtvrtek samozřejmě začne soutěžní filmová projekce.

Filmy. 29. května zasedla výběrová komise a z došlých nabídek 65 filmů vybrala konečný počet 42 filmů, které budou soutěžit přízeň diváků a poroty během letošního festivalu. Jsou to filmy z celého světa, a samozřejmě z České republiky, na témata bouldering, skálolezení, o horolezeckých expedicích či o psích závodech, nechybějí však ani témata k zamyšlení. Seznam filmů najdete ZDE.

Během festivalu se budou konat dvě výstavy. Výstava České stopy v Tibetu se dotkne prvních cestovatelů českého původu, kteři v minulosti do Tibetu zabloudili. Dále zde bude sekce věnovaná kontaktu českých horolezců s Tibetem a největší prostor se zaměří na českou pomoc poskytovanou Tibeťanům v současnosti. O čem bude výstava Borise Hlaváčka a Vladimíra Chrousta Procházky Historické vybavení horolezců je jasné už z jejího názvu.

Porota pro 30. ročník je tradičně mezinárodní a rovněž tradičně složená ze tří mužů a jedné ženy. Zastoupeny jsou jak odborníci z řad lezců, tak filmařů. Členové poroty jsou Polák, alpinista Piotr Snopczyński, prezident Mezinárodní Aliance pro horský film, Španěl Joan Salarich, český kameraman Jiří Středa a filmařka a editorka ze Slovenska Barbora Berezňáková.

Letošní hudební produkce na hřišti zahájí v pátek folkově, v duchu prvních Fesťáků, Wabi Daněk, kterého vystřídá skupina Baťa & Kalábůf něžný beat. Po nich zahraje jazz-popová kapela 4.tune z Police nad Metují. Sobota bude trochu divočejší. Začne kapela Crionic, po ní přijde Sto zvířat a na závěr Pumpa.

Samozřejmostí festivalu jsou doprovodné programy. HUDYsport je generálním partnerem MHFF již od roku 2008 a letos již potřetí připraví rozšířený doprovodný program na náměstí i v parku. Každý den se o zábavu postará také Singing Rock uspořádáním soutěže lezení spáry, závody na lajně Speed Slackline či závody v boulderingovém lezení. V neděli ráno se poběží Běh Teplickými skalami Buffo cross 2013.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)