Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Toy_Box rozehraje Broumov komiksovou detektivkou pro děti
banner

Toy_Box rozehraje Broumov komiksovou detektivkou pro děti

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 3. září 2020

Toy_Box rozehraje Broumov komiksovou detektivkou pro děti

V Dětské galerii Lapidárium ve Vzdělávacím a kulturním centru Broumov ve čtvrtek 10. září v 17 hodin zahájí výstavu "Musíme se pokusit" české aktivistické komiksové autorky, malířky a ilustrátorky Toy_Box. Kurátorem je Radek Wohlmuth.

Svůj nejnovější projekt Toy_Box zaměřila na problematiku biodiverzity, tedy biologické rozmanitosti, kterou kvůli bezohledným zásahům člověka mnoho míst na světě i v našem bezprostředním okolí nenávratně ztrácí.

"Výstavu tvoří výběr názorových obrazů i kreseb a doplňuje ji napínavý komiksový příběh umístěný venku, přímo v bezprostřední blízkosti kláštera. Jde o interaktivní městskou hru - velkoplošný komiksový streetart, který mění stěny domů ve stránky příběhu a čtenáři ho čtou tak, že přecházejí mezi jednotlivými místy," popisuje Toy_Box

Detektivní zápletka se volně týká hlavního tématu výstavy, které rozvíjí tak, aby bylo dětem ještě přístupnější, a zároveň pro posílení autenticity využívá i klášterního prostředí. Samotná výstava vznikla jako součást projektu, který Toy_Box připravuje společně s akční ochranářskou skupinou JARO Jaroměř.

"Projekt, jenž otevřeně apeluje na změnu chování ve prospěch přírody a udržitelného rozvoje je ukotven přímo do východních Čech, kde se výstava koná, a je spouštěcím mechanismem širší kampaně. Kombinuje nejnovější i starší práce, především kresby a závěsné obrazy, které TOY_BOX skládá do vrstevnaté instalační situace. Forma jejích prací je příznačně nesymbolická - dokumentární, místy až naturalistická, aby posílila nepřikrášleně přímočarou výpověď," uvádí kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Výstava bude v Dětské galerii Lapidárium otevřená až do 6. prosince, pondělí až pátek 10–16 hod, sobota a neděle + svátek 12–16 hod.

Toy_Box vystudovala scénografii na DAMU v Praze. Její tvorba má kořeny v techno a anarchistické scéně. Věnuje se ilustraci a komiksům, streetartu i volné umělecké tvorbě především se sociální tématikou. Více o autorce: toybox.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)