Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Účastníci programu Science Café se seznámili s tématem vědeckého oboru gelotologie
banner

Účastníci programu Science Café se seznámili s tématem vědeckého oboru gelotologie

René Herzán

Sobota, 19. dubna 2014

Účastníci programu Science Café se seznámili s tématem vědeckého oboru gelotologie

Již druhé setkání v rámci programu Science Café Broumov se ve čtvrtek konalo v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia. Přednášející Petr Fridrich účastníky seznámil s tématem vědeckého oboru gelotologie, česky by se dalo říci "smíchověda".

"Dozvěděli jsme se proč se smát, jak smích funguje, co se při smíchu děje s naším tělem a jak nám tato činnost prospívá. Víme už také, jak se smějí psi, jak naše psy rozesmát a proč je dobré smát se i bez důvodu alespoň pětkrát týdně," komentoval večer jeden z účastníků Miroslav Vlček.

Jako vědecký obor a terapeutický směr je gelotologie již uznávána více než v 80 zemích světa. V Čechách je aplikována především formou terapeutických technik u osob s psychickými poruchami. Již více než 20 let jsou v České republice metody gelotologie ověřovány týmem MUDr. Karla Nešpora v Psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Dvacet pět návštěvníků Kreslírny si ve druhé části večera prakticky vyzkoušelo různé smíchocviky. Celým večerem se nesl nezřízený smích dětí i dospělých bez rozdílu věku i pohlaví. Návštěvníci odcházeli se smíchem i domů.

"Smáli jsme se sami sobě, ničemu, bezhlasně a na konci cvičení pociťovali bolesti bránice i lícních svalů," dodal Miroslav Vlček, který přišel s celou rodinou.

V úvodu večera a po přestávce vystoupil písničkář a multiinstrumentalista Kryštof Karvovský z Polska. Další z pořadů Science Café Broumov, součásti projektu Science Cafe Czech Republic, se uskuteční v úterý 20. května 2014. Spisovatelka Alena Ježková představí svoji tvorbu formou autorského čtení své poslední knihy Tichá srdce – kláštery a jejich lidé, jež mluví o lidech, kteří se rozhodli pro řeholní život v klášteře. Science Café Broumov srdečně zve všechny, kteří si chtějí rozšiřovat své obzory.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)