Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ukrajinský taneční mistr pochválil broumovské baletky
banner

Ukrajinský taneční mistr pochválil broumovské baletky

René Herzán

Čtvrtek, 15. května 2014

Ukrajinský taneční mistr pochválil broumovské baletky

Mladé baletky z tanečního oboru Základní umělecké školy v Broumově se v sobotu zúčastnily VIII. ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky v klasickém a moderním tanci Hradecká Odette 2014. Vedle krásných umístění si odtud přivezly nové přátelství s ukrajinskými kolegyněmi a pochvalu od tanečního mistra, představitele Ruské baletní školy.

"Dělily jsme se s ukrajinskými kolegyněmi o šatnu. A i když bylo málo místa, byl dostatečně velký prostor pro založení přátelství mezi mladými tanečnicemi. Já jsem velice ráda pohovořila se svými krajany a kolegy o nejnovějších trendech, metodických postupech a o životě na jevišti i mimo něj. Oni velice broumovské děti chválili. A pochvala od starých tanečních mistrů, kteří tančili ještě za dob komunismu, má pro mne velkou cenu. Takový lidi vás nebudou chválit jen ze zdvořilosti. Zde hraje nejdůležitější roli jenom to umění. To je, jakoby jsem s dětmi přivezla ještě jeden pohár. Tito pedagogové jsou představiteli Ruské baletní školy, jedné z nejvýznamnějších baletních škol světa. I přes těžkou politickou situaci na Ukrajině svoji práci nezanedbávají a snaží se dětem vštípit, že politika a umění nepatří k sobě. Naše děti se navzájem krásně respektovaly a komunikovaly bez potíží. Byl to krásný a velice užitečný zážitek pro mne i pro děti," komentovala setkání v Hradci Králové učitelka tance na broumovské umělecké škole Helena Ogriščenková.

Do letošního ročníku Hradecké Odette bylo přihlášeno rekordních 262 choreografií z 31 škol, na pódiu se představilo více než 500 tanečníků. Soutěže se mohly zúčastnit neprofesionální baletní školy, taneční oddělení ZUŠ, amatérské soubory a jednotlivci. Soutěžily mladé baletky od těch nejmenších až po nejstarší. Diváci přehlídky viděli klasický balet – sóla, duety, tria, pas de quatre a skupiny čtyř a více tanečníků, ale i klasický a moderní tanec. Odborná porota hodnotila technické předpoklady, obtížnost choreografie, technické provedení a umělecké provedení (jevištní projev).

"Při tak velké konkurenci se děvčata z Broumova nějakou chvíli necítila ve své kůži. A nebylo se čemu divit. Mladší žákyně přijely na tuto velkou scénu hlavně za zkušenostmi. Na tak velké mezinárodni soutěži to byl jejich první důležitý krok do opravdového baletního světa. Tady hraje roli každá maličkost, nervozita, fyzická kondice, připravenost, soulad v kolektivu, ale i špatně oblečený kostým může tyto malé baleríny absolutně znejistit. Pochopitelně to vše je vidět na výsledcích, když nemilosrdná porota vydá své rozhodnutí," říká Helena Ogriščenková.

I přes to všechno do Broumova putoval pohár za 1. místo pro Barboru Hovorkovou za choreografii Umírající labuť. Mezinárodní duet Sára Nepilá a Sebastian Buczakowski získal 2. místo za choreografii Souznění. A krásné 3. místo získala skupina moderního tance za choreografii Divný sen na hudbu skupiny Tara Fuki.

Helena Ogriščenková výsledky komentovala: "Příprava na soutěž byla velice složitá a fyzicky vyčerpávající pro nás všechny. Velice často kvůli onemocnění interpretů jsme byli nuceni vše nahánět o víkendech a o svátcích. Díky našim sponzorům a podpoře vedeni ZUŠ Broumov jsme byli schopni vše finančně zvládnout. Zaplatit startovné a dopravu. Pořídit kostýmy od profesionálních firem, což je vždy pozitivně vidět na bodování. Chceme tímto poděkovat společnosti VEBA a Agentuře pro rozvoj Broumovska za významnou podporu. Nezanedbatelná také je pomoc rodičů při přípravách na soutěž. Krásné výsledky, které jsme dosáhli, jsou snad dostatečnou formou poděkovaní."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)