Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Umělecká řemesla se představí v Šonově

Michaela Plchová, foto archiv Klírových

Úterý, 9. srpna 2022

Umělecká řemesla se představí v Šonově

Třídenní tvořivé setkání uměleckých řemeslníků Artfest Šonov se koná od pátku 12. 8. do neděle 14. 8. na adrese Šonov 113.

První ročník tvořivého setkání Artfest v Šonově přivítá hned několik uměleckých řemeslníků – kováře, řezbáře, kameníka i malíře. „Znám spoustu lidí, kteří něco vytvářejí a říkal jsem si, že by bylo pěkné je spojit a pojmout nějakou akci tvůrčím způsobem a zároveň nechat lidi nakouknout nám pod ruce,“ vysvětluje pořadatel Artfestu a umělecký kovář Ondřej Klír, proč akce vznikla.

Od pátku do neděle se budou moci návštěvníci sledovat při práci dva kováře, kteří budou pracovat v kovárně i na otevřené výhni venku. Kováři předvedou mimo jiné ukázky kování s dětmi. „Chceme nechat děti zkusit vykovat lístek. Z těchto lístků bychom začali venku vytvářet základ pro strom, každý rok by se k němu přidala další větvička s lístky. Byla by to taková připomínka každého ročníku Artfestu,“ říká Ondřej Klír z Šonova. Kovářské řemeslo budou na Artfestu prezentovat ještě kovář Honza Prokš a jeho žena kovářka Anežka Prokšová. Řezbářské řemeslo předvede umělecká řezbářka a autorka dřevěných loutek a šperků Věra Hrubá z Broumova a řezbář a kovář Zdeněk Kavka z Hejtmánkovic, který bude vyřezávat dřevěné sochy. Umělecké řemeslníky doplní ještě řezbář a umělecký truhlář Aleš Kučera a mladý kameník Filip Poledník ze Šonova. Malíř Mikoláš Klír vystaví na Artfestu svoje obrazy a předvede svoji tvorbu také naživo. Starý dobrý kolovrátek pak roztočí paní Kyralová ze Šonova, pro děti bude připraveno plstění.

„V sobotu ve 14 hodin bude hudební vystoupení Vojtěcha Dinga a Violy Richterové, tvořit se už bude od pátku, takže návštěvníci mohou přijet už v pátek odpoledne ve dvě hodiny,“ doplňuje Alena Klírová, žena šonovského kováře a dodává: „Bude to taková lokální akce, snažili jsme se zapojit co nejvíce místních lidí. Občerstvení například zajišťuje ovčí farma manželů Menčíkových, budou tu připravovat hamburgery, ovčí sýry a zmrzlinu.“ Celou akci podpořila také obec Šonov zapůjčením stolů a pivních setů.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)