Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Unikátní výstava Orbis Pictus Play míří do Broumova
banner

Unikátní výstava Orbis Pictus Play míří do Broumova

Tým Play Broumovsko

Pondělí, 10. února 2014

Unikátní výstava Orbis Pictus Play míří do Broumova

Neobvyklý výtvarný a kulturní počin mezinárodního charakteru, za jakým se běžně cestuje do velkých metropolí (konala se například v Praze, New Yorku, Bruselu či Florencii), v dohledné době zakotví v Broumově. Pod názvem Play Broumovsko bude možné rozsáhlou výstavu navštívit v areálu textilních závodů VEBA a. s. od 28. března 2014 do 28. února 2015.

Play Broumovsko navazuje na dlouhodobý projekt ORBIS PICTUS PLAY autorů Jiřího a Radany Waldových. Základem projektu, který měl svou premiéru v roce 2006 v Paříži, jsou interaktivní expozice Brána do světa tvořivé lidské fantazie, Labyrint světla, Leporelohra, Golem, PLAY a Sensorium, inspirované dílem humanistického myslitele Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Výstavy jsou připravovány podle umělecké koncepce Petra Nikla ve spolupráci s českými a zahraničními umělci. Od roku 2000 je zhlédlo více než 2,5 milionu návštěvníků po celém světě. Jednotlivé expozice se snaží rozvíjet imaginaci, tvořivost a fantazii prostřednictvím interaktivních nástrojových objektů.

loga

Záštitu převzali hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a biskupský vikář Václav Malý. Play Broumovsko to není jen výstava, ale také soutěž s názvem 99 + 1 Broumovsko oSOBnĚ. Cílem je podpora regionu v hranicích chráněné krajinné oblasti. Každý návštěvník výstavy obdrží brožuru s herním plánem. V regionu u podnikatelů, na turistických cílech, při práci s neziskovými organizacemi a dalších aktivitách bude získávat jednotlivé samolepky do soutěže a plnit svou hrací kartu. Motivací pro objevování a putování regionu bude pro soutěžící lákavá hlavní výhra – osobní automobil.

"Play Broumovsko je pilotním projektem tohoto typu v regionu mimo velká města a je pro nás všechny velkou výzvou. Díky finanční podpoře partnera projektu Karla Janečka mohou všichni žáci mateřských, základních a středních škol Královéhradeckého kraje navštívit s pedagogickým doprovodem výstavu zdarma. Velké poděkování patří vedení a pracovníkům textilních závodů VEBA a. s., jejichž mimořádně velkorysý přístup a pomoc umožňuje výstavu přímo v Broumově realizovat. Čeká nás jedinečný rok, během kterého si, jak tajně doufám, budeme všichni společně hrát, putovat a společně objevovat Broumovsko," řekla Markéta Hanušová, koordinátorka výstavy a soutěže Play Broumovsko. "Chceme do výstavy a soutěže zapojit co nejvíce regionálních subjektů, přihlásit se se svým nápadem nebo aktivitou může úplně každý. Vítáme všechny nápady a těšíme se na spolupráci," dodala Markéta Hanušová.

Výstava přináší také kulturní a doprovodné programy, workshopy nebo koncerty. Sledujte aktuální informace v tisku a na stránkách www.playbroumovsko.cz . Play Broumovsko mění náš život k lepšímu, zapojte se i Vy.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)