Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Úspěch broumovských baletek na soutěži Pardubická arabeska
banner

Úspěch broumovských baletek na soutěži Pardubická arabeska

René Herzán

Úterý, 19. dubna 2011

Úspěch broumovských baletek na soutěži Pardubická arabeska

Na celostátní soutěži v klasickém tanci Pardubická arabeska dosáhly velkého úspěchu svěřenkyně Heleny Ogriščenkové, učitelky Základní umělecké školy v Broumově.

V kategorii 4.B. obsadily Barbora Hovorková a Jana Kejzlarová s choreografií Ruské sólo na hudbu Petra Iljiče Čajkovského 3. místo. Ve stejné kategorii skončily na 5. místě s choreografií Variace víl z Walpurgiovy noci Barbora Čepelková, Ivana Čuříková, Ivana Valešová a Alžběta Pelanová. Barbora Hovorková navíc v kategorii 4.A. vytančila 5. místo s choreografií Variace královny démonu z baletu Faust.

Pardubická arabeska je celostátní soutěž v klasickém tanci (baletu) pro amatéry - tedy děti ze Základních uměleckých škol, Soukromých tanečních a baletních škol a tanečních studií při divadlech. Letošního 7. ročníku se 9. dubna 2011 zúčastnilo 23 škol z celé republiky. Odborná porota složená z vysokoškolských učitelů AMU, učitelů konzervatoří a výkonných tanečníků hodnotila 149 soutěžních skladeb. Soutěžící Pardubické arabesky jsou rozděleny do pěti věkových kategorií na sólová a skupinová vystoupení.

Jedna z pořadatelek, učitelka ZUŠ v Pardubicích Jana Demlová k soutěži řekla: "Každým rokem neuvěřitelně roste kvalita předváděných výkonů a konkurence je obrovská. Jakákoliv výhra a ocenění svědčí o výborném vedení dětí i o objevení nového talentu. Bez systematické práce a výuky zde děti nemají šanci uspět. Svěřenkyně Heleny Ogriščenkové jsou výborně připraveny a získání ocenění v této soutěži je velkým úspěchem! Mnoho dětí, které zde v minulosti vyhrály, pokračují na konzervatořích a jiných profesionálních školách, reprezentují naši republiku na mezinárodních soutěžích apod. A i když se věnují baletu jen jako krásnému a ušlechtilému koníčku, určitě je tento velmi kultivovaný druh umění obohacuje na celý život."

Finálové části soutěže Pardubická se zúčastnila i předsedkyně sdružení Balet o.s. Bohumila Mejcharová z Plzně. Tanečnice Heleny Ogriščenkové z Broumova ji natolik zaujaly, že je pozvala na 4. ročník Mezinárodního galakoncertu baletních škol v Plzni. Bohumila Mejcharová k tomu říká: "Mé pozvání  je založeno na provedení tanečního čísla "Gopak", které mě zaujalo jak v choreografií, tak kostýmem. Provedení děvčat bylo velmi přirozené a myslím si proto, že se velmi hodí do našeho programu. Koncert se koná 6. listopadu. Vystoupení děvčat paní Ogriščenkové mne zaujalo a věřím, že do Plzně přijedou, i když je to daleko. Odměnou jim bude možnost zatančit si toto číslo v nádherném divadle na velkém jevišti. Přeji jim hodně vytrvalosti, píle a zdraví."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)