Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Broumově byl zahájen česko - polský Rok kultury 2015
banner

V Broumově byl zahájen česko - polský Rok kultury 2015

Lucie Lesáková

Středa, 4. března 2015

V Broumově byl zahájen česko - polský Rok kultury 2015

V konferenčním sále Informačního centra Broumovska se v úterý 3. března uskutečnil 16. ročník konference, který slavnostně zahájil česko - polský Rok kultury 2015. Sešlo se zde přes 80 zástupců českých a polských institucí.

Setkání věnované spolupráci českých a polských kulturních organizací v budoucím období uvedl starosta města Ing. Jaroslav Bitnar. Po krátkém úvodu převzal slovo Julian Golak, předseda Organizačního výboru česko - polských dní křesťanské kultury a iniciátor myšlenky realizace akce na české straně hranice. V úvodním bloku představila mladé talenty Základní umělecká škola Broumov s ukázkami zpěvu, hry na piano a baletních inscenací. Následoval pracovní workshop, ve kterém jednotlivé strany představily své nejvýznamnější kulturní projekty a diskutovaly nad možnostmi společné realizace.

Konference, která se uskutečnila v České republice poprvé, se účastnily významné osobnosti Královéhradeckého kraje a Dolního Slezska: Arkadiusz Ignaszak, konsul České republiky ve Wroclawi, Tomasz Kiliński, starosta města Nowa Ruda, Henryk Gołębiewski, první hejtman regionu Wałbrzych, Pavel Mertlík z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Petr Neumann, radní města Nové Město nad Metují, Roman Głód, starosta města Głuszyca, Wiesław Zalas, místostarosta Mieroszowa, Henryk Hnatiuk, kulturní referent z obce Mieroszów, Piotr Borkowski, ředitel wroclawského odboru kultury, Michał Piszko, starosta Kłodzka, Josef Socha, jeden ze zakladatelů česko - polské spolupráce a další.

"Jsem velice rád, že se nám konečně podařilo uskutečnit setkání v Broumově. Právě v tomto historickém městě došlo ke zrodu a prvním krůčkům v rámci česko - polské spolupráce, a to již v roce 1979," uvedl Julian Golak.

Česko - polské dny křesťanské kultury mají již hlubokou tradici. Po celý rok se pod záštitou této organizace koná celá řada koncertů, vernisáží, přednášek a setkání. V Broumově se takto pravidelně realizují Dny poezie, jejichž hlavní organizátorkou je místní básnířka Věra Kopecká, nebo Svatováclavské slavnosti pořádané Městem Broumov ve spolupráci se Základní uměleckou školou a Římskokatolickou farností Broumov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)