Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Broumově se dva dny četlo. Vždyť, Kdopak by se čtení bál...
banner

V Broumově se dva dny četlo. Vždyť, Kdopak by se čtení bál...

René Herzán

Sobota, 8. června 2013

V Broumově se dva dny četlo. Vždyť, Kdopak by se čtení bál...

V Broumově se dva dny četlo a besedovalo. Ve čtvrtek a v pátek se zde uskutečnil projekt Masarykovy základní školy, Gymnázia Broumov a kláštera Broumov zaměřený na podporu čtení dětí s názvem Kdopak by se čtení bál?.

"Celý projekt jsme zahájili ve čtvrtek dopoledne na broumovském náměstí společnou recitací básně Jiřího Žáčka Nemalujte čerta na zeď. Báseň přednesli žáci, kteří naši školu reprezentovali v recitační soutěži v Hradci Králové - Maruška Mádlová a Martin Přibyl. A aby na recitaci nebyli sami, pomohl jim host projektu, hudební publicista a spisovatel, Jaroslav Špulák," popsala úvod městského čtení ředitelka Masarykovy základní školy Vlasta Šrottová. 

Jednotlivé skupiny žáků se pak rozešly na stanoviště do klášterní zahrady, do gymnázia nebo do amfiteátru Masarykovy školy a zde plnily úkoly zaměřené na poznávání spisovatelů, knížek nebo na poslech četby. Během dopoledne si žáci základní školy i studenti gymnázia vyslechli zajímavé vyprávění Jaroslava Špuláka o tom, jak se z obyčejného kluka z Broumova stane novinář a spisovatel. "Svoje vyprávění doplnil vtipnými historkami ze světa populárních osobností, a tak jsme odcházeli z besedy s radostnou náladou," zmínila pro děti velmi poutavou část besedy Vlasta Šrottová.

Odpoledne se pak pokračovalo v prostorech benediktinského kláštera, kde mohli zájemci z řad veřejnosti poslouchat čtení z knížek Karla Čapka, Františka Nepila, Jaroslava City nebo Betty MacDonaldové. Pro děti četl bývalý ředitel Masarykovy školy Václav Herzán, Jaroslav Špulák a Markéta Hanušová z Agentury pro rozvoj Broumovska. I mezi dětmi se našli odvážlivci, kteří neváhali, pustili se s vervou do čtení pro ostatní a sklidili bouřlivý potlesk. Četlo se v refektáři, v Divadle Zahrada nebo v klášterní knihovně. Markéta Hanušová návštěvníkům přiblížila i historii kláštera a představila jednotlivé místnosti, v nichž se čtení odehrávalo.

"Projekt pokračoval v pátek dopoledne v Masarykově základní škole tím, že děti z jednotlivých ročníků četly, malovaly nebo hádaly spisovatele a na závěr si všechny děti odnesly diplom jako upomínku na dvoudenní akci. Děkuji všem učitelům, kteří projekt připravovali, děkuji paní Meškové z Městské knihovny za účast v projektu, Infocentru Broumov za pomoc s ozvučením a Jaroslavu Špulákovi, že se tak ochotně do naší akce zapojil," zhodnotila broumovskou část celorepublikového projektu Celé Česko čte dětem Vlasta Šrottová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)