Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V broumovské Galerii Dům vystavuje Jindřich Zeithamml
banner

V broumovské Galerii Dům vystavuje Jindřich Zeithamml

Kateřina Ostradecká

Sobota, 13. srpna 2016

V broumovské Galerii Dům vystavuje Jindřich Zeithamml

Poslední letošní výstava byla v sobotu 6. srpna zahájena v Galerii Dům broumovského kláštera. Výstava prací Jindřicha Zeithammla s názvem Souznění potrvá do 24. září.

Sobotní vernisáží odstartovala v pořadí třetí výstava letošního roku, situovaná v prostorách klášterní Galerie Dům. Své práce zde do konce září vystavuje Jindřich Zeithamml – sochař, jehož díla jsou zastoupena ve veřejných i soukromých sbírkách v Německu, Francii, Švédsku, Španělsku či USA. Kurátorkou výstavy je Iva Mladičová. Galerie Dům je otevřena v době konání výstav každý den, od 10 do 16 hodin.

"Jindřich Zeithamml výběrem prací pro Galerii Dům připomíná vlastní představu o díle jako důležitém nástroji při budování a rozšiřování vědomí, podává zprávu o neměnné měnitelnosti, o životě jako jevu současné nestability i rovnováhy. Tvary jeho objektů odkazují k syntetickým obsahům, zlaté a stříbrné povrchy pak k existenci univerzálních konstant a parametrů produkujících harmonické poměry. Totožné významy jsou četně komentovány současnými avantgardními vědeckými týmy, které vesmír popisují jako vysoce integrovaný, koherentní systém. Ve snaze vystavět "integrální teorii všeho" se zabývají pojmem "kosmické informační pole", přičemž podstatu "in-formovaného vesmíru" nespatřují v pouhé dualitě hmoty a energie, ale dokazují, že ve vesmíru je vše smysluplně vzájemně spojeno. Tato nejnovější pozorování opětovně vynáší na světlo tisíce let starou mystickou a filozofickou představu o spojitých polích a silách, přenášejících informace a energii. Název Souznění můžeme interpretovat jako výraz pro instinktivní vědomí této jednoty a hluboké spojitosti světa," komentuje výstavu její kurátorka Iva Mladičová.

V klášterní zahradě také přibyly nové objekty v rámci výstavy Klášterní zahrada 2016. Své práce zde nově vystavuje autorská dvojice Václav Cigler – Michal Motyčka a vystavené jsou i objekty od Jindřicha Zeithammla. Více informací najdete na webu www.galeriedum.cz nebo na facebookovém profilu Galerie Dům.

Foto Štěpán Horák

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)