Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V broumovském klášteře a v jeho okolí budou tvořit výtvarníci
banner

V broumovském klášteře a v jeho okolí budou tvořit výtvarníci

René Herzán

Středa, 10. července 2013

V broumovském klášteře a v jeho okolí budou tvořit výtvarníci

Patnáct výtvarníků zahájilo včera pod vedením Romana Franty výtvarný plenér. Týden se budou pohybovat v areálu kláštera, jeho zahrady, ale i v ulicích Broumova a budou zdokonalovat své výtvarné umění. Výsledek jejich práce bude možné zhlédnout v altánu v klášterní zahradě po skončení akce.

"Tvůrčí dílny otevírají cestu k tvorbě a k výtvarnému umění. Účastníky kurzu čeká individuální přístup Romana Franty v inspirativním prostředí broumovského kláštera a okolní krajiny," řekla Martina Váňová z Agentury pro rozvoj Broumovska, která výtvarný plenér pořádá.

V létě se koná ještě jeden kurz, na který je ještě čas se přihlásit. Od 10. do 17. srpna se bude konat fotografická tvůrčí dílna pod vedením Jiřího Petery. Jejím cílem je účastníky kurzu seznámit s technikou bromolejotisku.

"Při technice bromolejotisku se vychází z klasického bromostříbrného pozitivu, který se vybělí ve speciální bělící lázni. Tato lázeň současně s bělením selektivně vytvrdí želatinu v místech, která původně obsahovala stříbrný obraz. Vytvrzená místa potom špatně přijímají vodu a naopak dobře přijímají mastné tiskové barvy. Toho se využívá při zpětném zviditelnění obrazu. Výsledné tisky mají charakter grafických tisků. Vzhledem k tomu, že proces vychází z klasické (stříbrné) fotografie, je workshop vhodný i pro ty, kteří se chtějí seznámit s procesem klasické fotografie. Je však třeba, aby každý z účastníků měl vlastní funkční fotoaparát na klasický film, případně i expozimetr," vysvětlil Jiří Petera.

Zájemci o fotografickou tvůrčí dílnu se mohou přihlásit na emailu Martiny Váňové martina.vanova@broumovsko.cz  nebo na telefonu 734 570 140.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)