Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V broumovském klášteře je otevřena nová výstava upomínkového skla a porcelánu
banner

V broumovském klášteře je otevřena nová výstava upomínkového skla a porcelánu

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 18. června 2020

V broumovském klášteře je otevřena nová výstava upomínkového skla a porcelánu

Ve výstavních prostorách u Opatské galerie broumovského kláštera byla v sobotu 13. června otevřena nová výstava zdobného upomínkového skla a porcelánu s motivy Broumovska, Krkonoš a Kladského pomezí. Jedná se o zcela unikátní regionální expozici více než 300 kusů skla a porcelánu, jaká doposud nebyla nikdy vystavena.

Autorem výstavy je Petr Bergmann z Institutu regionální paměti a expozici sestavil převážně ze sbírek šesti soukromých sběratelů. Výstava je otevřena až do konce října, a to každé úterý, čtvrtek, sobotu a neděli ve 13 hodin. Vstupenky za 60 a 30 korun je možné zakoupit na pokladně prohlídkového okruhu. Autorské prohlídky výstavy se uskuteční 20. 6., 30. 6. a 18. 7. ve 13 hodin. Možnost individuálních prohlídek na tel. 777 159 352 - min. počet je 5 osob.

"V první třetině 19. století se s prudkým rozvojem turistiky v Krkonoších a v Adršpachu začal zejména v období biedermeieru rozvíjet nový segment uměleckého průmyslu - produkce upomínkových předmětů. Hory a Adršpašské skály, později rovněž Teplické skály a další turisticky atraktivní místa, inspirovaly nejprve výtvarné umělce, kteří vytvářeli veduty známých lokalit. Podle těchto rytin a od druhé poloviny 19. století také fotografií, vytvářeli zdatní rafinéři skla upomínkové motivy na skleněné poháry, korbely a další sklářské výrobky. Malbou, leptem, brusem a na přelomu 19. a 20. století také potiskem vyvedená vyobrazení přírodních scenérií, vodopádů, skalních útvarů a hradů na skle se stala vyhledávaným suvenýrovým sortimentem. Později převzal dominantní roli porcelán, respektive tenkostěnné sklenice s potiskem. Počátkem 20. století klesla umělecká a řemeslná úroveň upomínkových předmětů v důsledku masové prudukce. Ačkoli byly vyrobeny desítky tisíc kusů takových suvenýrů, dodnes se dochovaly jen stovky exponátů, které jsou vzácnou sběratelskou komoditou," vysvětluje autor výstavy Petr Bergmann.

Spolupořadatelem výstavy je Vzdělávací a kulturní centrum Broumov. Realizaci výstavy podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj a Město Broumov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)