Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V broumovském Klubu ROK vystavuje své olejotisky Rostislav Krámský
banner

V broumovském Klubu ROK vystavuje své olejotisky Rostislav Krámský

René Herzán

Pondělí, 21. ledna 2013

V broumovském Klubu ROK vystavuje své olejotisky Rostislav Krámský

Páteční vernisáží byla v Klubu ROK v Broumově zahájena výstava výběru z díla olejotisků Rostislava Krámského. Výstava potrvá do 23. února.

"Olejotisk je stará fotografická technika, kdy se vytvoří neviditelný obraz, na který se štětcem nanáší olejová barva. Obraz potom lze rozmazat, zamazat nebo přemalovat. Je to tedy ruční technika, která ale vzniká na základě fotografického obrazu," uvedl sám Rostislav Krámský v televizním pořadu City Koktejl na televizi Pětka.

Tuto techniku vynalezl roku 1904 G. E. H. Rawlins, proto se často nazývá „Rawlins oil print" nebo také „oil print". Fotografický negativ, stejně velký jako výsledný obraz se pomocí ultrafialového světla kopíruje na papír s vrstvou želatiny.

Rostislav Krámský používá tuto techniku asi dva roky, takže výstava nabízí v podstatě průřez celoživotní tvorbou autora. Svoji první výstavu měl Krámský v březnu 2011 na Staré radnici v Broumově. Následovaly výstavy Hradci Králové, Špindlerově Mlýně a Praze.

"Rostislav Krámský vytváří dílo, které na diváka působí úplně jinak a jinými symptomy, než třeba fotka. Například ženské akty, při kterých byla fotografickým modelem zkušená modelka, může divák obdivovat třeba jen jako ladné křivky, tu jako tvář vystupující z jakéhosi pozadí, jindy třeba roztančenou hru stínů. Dokonce i takový kostel, jehož obrazu byla předlohou katedrála poblíž šikmé věže v italské Pise, přestává být kostelem, a lze ho vnímat jako téměř krystalicky čistý architektonický skvost, oproštěný od detailů a rušivého okolí velkoměsta. Protože umělec svým štětcem podtrhl to, co tehdy na místě asi cítil. A divákovi tak dává možnost tu krásu okamžiku prožít s ním jaksi zevnitř," popsal své dojmy z Krámského olejotisků návštěvník vernisáže Jindřich Horkel.

Sám Rostislav Krámský ke své tvorbě řekl: "Tato technika je jednodušší v tom, že motiv je tam jakoby předpřipravený. Ovšem když dělám tyto obrázky, potřebuji se dostat do určité nálady, do určitého duševního stavu a pak to dopadne dobře. Ale když si řeknu, že to musím dneska udělat, když se přemáhám, tak ten výsledek třeba nestojí za nic. Duševní stav je při tom rozhodující."

Foto Tomáš ToM Šrejber 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)