Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře vystavuje David Hanvald
banner

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře vystavuje David Hanvald

Kateřina Ostradecká

Úterý, 5. listopadu 2019

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře vystavuje David Hanvald

Ve čtvrtek 31. října 2019 byla v Dětské galerii Lapidárium ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov zahájena výstava Davida Hanvalda All That Glitters Is Not Gold / Není všechno zlato, co se třpytí.

Vernisáž výstavy o tom, že věci nemusí být vždy nutně tím, čím se na první pohled zdají být, a také o tom, že dobré umění se většinou netřpytí, odstartovala v 18 hodin. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

Konceptuální malíř David Hanvald (1980) se ve své výstavě poprvé plně zaměřil na jedno z nejskromnějších témat – kostku, které ho dlouhodobě fascinuje. Výběr jeho minimalistických obrazů zahrnuje dobu zhruba deseti let, takže je možné sledovat, jak se postupně měnily způsoby, kterými zpracovával námět, s nímž přicházíme do kontaktu už od nejranějšího dětství. Ne náhodou je základním principem celého projektu stavebnice. Právě k ní nejčastěji odkazuje instalace, ať už skladebností, konstrukčním přístupem, nebo naopak znejišťujícím umístěním některých prvků, které překážejí v cestě, případně si pohrávají se stabilitou. Geometrizující výstava vepsaná do původních barokní estetikou utvářených sálů lehce polemizuje s časem, historickým architektonickým tvaroslovím, ale i podobou současného obrazu. Dokazuje to hlavně nový site specific cyklus velkoformátových "kreseb" z barevných gumových lan, který mění expozici v otevřený obrazový prostor, do něhož se dá vstoupit. Radek Wohlmuth, kurátor výstavy

"Jsou tady díla z cyklu Kostky, kterými se zabývám od roku 2009 do současnosti. A pravděpodobně to bude i dál pokračovat. Jsou tu k vidění nejen fyzické kostičky ve velikosti jedna ku jedné, ale i klasické závěsné obrazy a větší objekty, které jsou dvacetkrát nazvětšované," popsal výstavu její autor David Hanvald.

V sobotu 23. listopadu ve 14 hodin se v Dětské galerii Lapidárium uskuteční workshop s autorem, který bude (nejen) pro děti. Celá výstava konceptuálního umělce je doprovázená programy pro školy a veřejnost s lektory Maiwaldovy akademie, která výstavu spolupořádá. Výstava potrvá do konce prosince a ukončí ji dětská dernisáž 30. prosince ve 14 hodin. Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Královéhradeckého kraje. Výstavu podpořil Nadační fond. D.A.D.A.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)