Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Heřmánkovicích otevřeli nové Kulturní centrum Heřmánek
banner

V Heřmánkovicích otevřeli nové Kulturní centrum Heřmánek

Jindřich Horkel

Pátek, 11. května 2012

V Heřmánkovicích otevřeli nové Kulturní centrum Heřmánek

V Heřmánkovicích na Broumovsku mají vedle již dříve zrekonstruovaného Kulturního domu další kulturní stánek, jak ho označila při otevření místostarostka Irena Gabrielová, Kulturní centrum Heřmánek.

Rekonstrukce a dostavba budovy, ve které byla od postavení v roce 1885 vesnická malotřídní škola a po jejím zrušení v roce 1982 mateřská školka, byla dokončena letos na jaře. Heřmánek byl za přítomnosti starostky a hostů z Okresní knihovny v Náchodě slavnostně otevřen v pondělí 7. května.

Na schválený projekt dostala obec cestou Místní akční skupiny (MAS) Broumovsko+ dotaci ve výši 863 tisíc Kč při celkových nákladech 1,15 milionu korun. Jak uvedla starostka Ludmila Jansová, obec má schválen další projekt na zateplení budovy, výměnu topení a kotle, a výměnu oken a opravu fasády. Fasádu a okna má škola od oprav v polovině minulého století původní. „Peníze, 2,9 milionů Kč, jsme získali z evropské dotace přes životní prostředí, žádostí přímo na Kraj. Dalších 10 %, tedy cca 300 tisíc Kč, uhradí obec ze svého rozpočtu. Jakmile bude vybrána firma, hned začneme a možná už přes léto bychom mohli dotáhnout opravu do konce. Hlavně topení, protože kotelna absolutně nevyhovuje. Ještě dostavíme čističku a chceme rozšířit jídelnu. Pak by byla kapacita vývařovny 70 obědů, a mohlo by se daleko víc lidí stravovat v našem zařízení v přízemí této budovy.“

Vedoucí „Heřmánku“ Renata Stečínská zde pořádá již od podzimu loňského roku, kdy ještě bylo centrum ve stadiu úprav a dostavby, řadu akcí především pro děti a jejich rodiče. Současně vede znovu otevřenou obecní knihovnu a s povděkem konstatuje, že se do ní čtenáři, zejména malí, vracejí.

Na zahájení vyjmenovala vedoucí Stečínská „akce, které již jsou za námi a díky velké účasti je lze prohlásit za zdařilé“. Vyberme z nich namátkou dlabání dýní nebo drakiádu, kreativní dílny, kde si převážně rodiče s dětmi vyráběli adventní věnce, vánoční ozdoby a na jaře velikonoční výzdobu.

Na konci roku uspořádali vánoční koncert v kostele Všech svatých a v pátek 30. března všemi přítomnými opěvovanou „Noc s Andersenem“, ke které místostarostka Irena Gabrielová řekla: „ nejbližší byla v knihovně v Teplicích. I v tom byla Stečínská průkopnicí na Broumovsku. Za přispění učitelky Jitky Lehotské z pracoviště Masarykovy základní školy v Olivětíně, Markéty Hanušové a účetní obecního úřadu Králové, které pomáhaly, to byla krásná akce“.

Budoucnost Kulturního centra Heřmánek vidí obec také v rozvoji spolkové činnosti. Starostka Lumila Jansová: „Myslím, že vznikne klub maminek, případně klub seniorů, tedy spíš kluby. Takové klasické, jako byly dříve – svaz žen a podobně, to už nefunguje. A jistě bychom je z obce podporovali, i finančně“.

Na závěr nám Stečínská prozradila, že 26. května uspořádají „Memoriál Tondy Krále“, bývalého místního hajného, který organizoval dosavadních 17 ročníků. Jedná se o turistický výlet o délce cca 15 km, jehož trasa byla každý rok nejméně z jedné třetiny obměňována.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)