Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V klášteře je k vidění výstava fotografií dnes již neexistujícího nebo změněného Broumova
banner

V klášteře je k vidění výstava fotografií dnes již neexistujícího nebo změněného Broumova

René Herzán

Středa, 5. června 2013

V klášteře je k vidění výstava fotografií dnes již neexistujícího nebo změněného Broumova

Výstava s názvem Zmizelý Broumov se obyvatelům i návštěvníkům Broumova představuje ve výstavní síni Muzea Broumovska v 1. patře opatského křídla benediktinského kláštera. K vidění zde jsou staré fotografie Broumova pořízené v časovém rozmezí od 80. let 19. století až do 40. let 20. století. Výstavu Zmizelý Broumov můžete zhlédnout až do 23. června každý den, kromě pondělí, od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.

"Jedná se o velmi cennou sbírku fotografií, která je v současnosti uložena ve Státním okresním archivu v Náchodě, a kterou před druhou světovou válkou vytvořil soudní úředník a tehdejší broumovský archivář Josef Streubel. Jako celek nebyla sbírka zatím nikdy prezentována, pouze část fotografií byla před lety představena na výstavě v německém Forchheimu. Vzhledem ke složitosti historického vývoje města ve 20. století je název výstavy Zmizelý Broumov opravdu příhodný, protože většina fotografií zachycuje dnes již neexistující nebo změněné domy a ulice," připomněla význam výstavy Barbora Trenčanská z Muzea Broumovska a dodala:

"K těmto proměnám Broumova docházelo již před válkou v souvislosti s celkovým rozvojem města a rozšiřováním průmyslových podniků, po roce 1945 se jeho podoba změnila výrazněji – byly zbourány celé zchátralé obytné bloky a jen z části nahrazeny novými. V návaznosti na zmíněnou výstavu se o prázdninách objeví na pultech knihkupectví publikace z produkce pražského nakladatelství Paseka. To již několik let vydává edici Zmizelé Čechy, v níž se právě představují historické fotografie jednotlivých měst a regionů. A letos se dostalo pozornosti i Broumovu."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)