Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

V Křinicích letos slavili již sedmé dožínky

Petr Cirkl

Středa, 5. září 2018

V Křinicích letos slavili již sedmé dožínky

V Křinicích slavili v sobotu 25. srpna letos již 7. dožínky. Oslavy se odehrávaly tradičně na hřišti TJ Sokol.

Po 13. hodině vyrazil dožínkový průvod od dolní křižovatky společně s historickou
i současnou zemědělskou technikou na místní hřiště. Vzhledem k tomu, že letos oslavíme 100. výročí založení Československé republiky, položili účastníci slavnosti věnec u Památníku padlých na dolním konci obce. Poté již průvod vyšel směrem ke hřišti. Sportovci z obce nesli v čele dožínkový věnec, za nimi následovali hosté v krojích z polské partnerské obce Dzikowiec, dále již hosté dožínek a to jak místní, tak i hosté z okolních obcí. Průvod uzavíraly historické i současné zemědělské stroje, které se používají při sklizni obilí.

Po půl druhé následovalo oficiální zahájení slavnosti, kterou zahájila starostka Křinic Libuše Rosová. Mimo jiné ve svém proslovu řekla: "Vážení občané, vážení hosté, vítám Vás zde na již sedmých Křinických dožínkách. Lituji, že nemohu jako každý rok přivítat děkana broumovské farnosti, pana Martina Lanžiho, který se právě v této době účastní pohřbu svého kolegy – polického pana faráře. Vítám srdečně mezi námi hosty z Polska – přátele z partnerské obce Ratna Dolnego, ale také starostu hasičů a jeho ženu z obce Dzikowiec, kteří přijeli na tuto slavnost v krásných krojích a přivezli nám dva pecny polského chleba, který se v Polsku peče k této slavnosti. Vítám také zemědělce, kteří u nás hospodaří a podílejí se na této akci. Někteří zapůjčili staré i nové zemědělské stroje pro dožínkový průvod a někteří se podíleli i peněžními dary, jako ZD Žďár nad Metují, dále pan Vacek z Pěkova a Honební společnost Hvězdecké pohoří z Křinic.

Děkujeme občanům z Křinic a okolních obcí, kteří se účastnili dožínkového průvodu a nesmím opomenout na všechny, kteří se podíleli na této akci přípravou a kteří nám připravili bohaté občerstvení, bez kterého by se dožínky nemohly uskutečnit. Díky všem.

V Křinicích nyní hospodaří snad jen dva místní zemědělci. Ostatní jsou přespolní. Jsou to ZD Žďár nad Metují, zemědělec pan Vacek z Pěkova, zemědělci z Velké Vsi a Martínkovic. Máme s nimi, jako obec, převážně dobrou spolupráci.

Na dnešním dnu si můžete prohlédnout vystavenou zemědělskou techniku. Můžete si zde také zakoupit různé upomínkové předměty, ruční práce žen z Cechu panen rukodělných, zakoupit si křinické koláčky s kávou a máte zde také velký výběr dalšího občerstvení.

Obec také ve spolupráci s paní Věrou Kopeckou, místní malířkou a výtvarnicí, připravila výstavu obrazů, které byly namalovány na plenérech v Křinicích. Výstava se koná v areálu bývalé školy. Zde si můžete také zakoupit kalendář obce na rok 2019. Na něm se také podílela Věra Kopecká, za což ji moc děkuji. V přízemí bývalé školy je pro Vás také připravena výstava fotografií ze života obce.

Na dnešním odpoledním programu se také bude podílet živá hudba pana Vlka se zpěvačkou Evou Ducháčovou. Celým programem dožínek Vás bude provázet Petr Cirkl. Přeji Vám pěkné prožití dnešního dne na našich dožínkách."

Po celou dobu dožínkových slabostí bylo co sledovat. Vystoupil šermířský soubor SKF Opat z Broumova, ale také lukostřelci. Mohli jste si zde také vyzkoušet střelbu z luku . Toho využily jak děti i dospělí. Děti zde měly k dispozici i skákací hrad. Mohly ochutnat cukrovou vatu, ledovou tříšť či pendrek. Dospělí si pochutnali na dobrém točeném pivu, ale také na pečeném mase, klobáskách či řízcích. K tomu jim po celé odpoledne vyhrávala hudební skupina pana Vlka. Repertoár měli bohatý – od populární hudby až po dechovku. Mnozí účastníci si jejich vystoupení chválili. V závěru také vystoupily se svým pěveckým programem polské ženy z Dzikowiec – Kolo gospodin wieskich a přednesli svoji zdravici. V 17 hodin místní fotbalisté sehráli mistrovský zápas, po kterém již následovala volná zábava.

Křinické dožínky, které se v této obci staly již tradicí, se skutečně vydařily. Dík patří všem, kteří dožínky připravili a podíleli se na jejím průběhu – Obci Křinice, TJ Sokol Křinice, SDH Křinice a Honebnímu společenstvu. Díky také patří všem, kteří na tuto slavnost přišli jak z Křinic, ale také z Broumova a okolních obcí. Sešlo se zde určitě přes 200 lidí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)