Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Městské knihovně v Broumově vystavuje Vlastimil Zábranský
banner

V Městské knihovně v Broumově vystavuje Vlastimil Zábranský

Jan Meier

Čtvrtek, 8. listopadu 2012

V Městské knihovně v Broumově vystavuje Vlastimil Zábranský

V čítárně Městské knihovny v Broumově mohou její čtenáři a návštěvníci zhlédnout výstavu obrazů a ilustrací významného brněnského malíře Vlastimila Zábranského (1936). Výstava je přístupná v provozních hodinách knihovny do 15. listopadu.

Autor byl v šedesátých letech jednou z hvězd našeho i evropského kresleného humoru. V tomto žánru se účastnil významných mezinárodních výstav (Belgie, Itálie, Kanada, Jugoslávie aj.) a získal řadu ocenění. Jeho charakteristická figura založená na ostrém obrysu byla nezaměnitelná a již sama o sobě působila sarkasticky. Humorný přístup malíř přenesl i do obrazů a v malovaném humoru opět začátek 70. let patřil k evropské špičce. Po zákazu publikování s nástupem normalizace se po čase objevil jako ilustrátor především knih pro dívky z brněnského nakladatelství Blok. Jeho brilantní ilustrace byly poutavé, něžné a zapamatovatelné. Známý je i z řady užitých prací, například z pohlednic nadace Bariéry.

Obrazy na výstavě v broumovské knihovně přinášejí převážně akty dívek, jejichž společným jmenovatelem je takřka jednotná podoba, zobrazení téměř ideálního typu dívčí krásy. Náměty a názvy obrazů však vystavená díla opět posunují do oblasti humoru, který se od erotických a lyrických poloh vrací i k ironii jeho dávných karikatur. Další část výstavy tvoří poetické ilustrace k básnické sbírce Zdeny Zábranské, malířovy manželky, Nesnadnost.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)