Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Městské knihovně v Teplicích nad Metují čtou dětem, aby podpořili jejich čtenářství
banner

V Městské knihovně v Teplicích nad Metují čtou dětem, aby podpořili jejich čtenářství

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 19. dubna 2012

V Městské knihovně v Teplicích nad Metují čtou dětem, aby podpořili jejich čtenářství

Na podporu dětského čtenářství uspořádala Městská knihovna v Teplicích nad Metují již po čtvrté čtení pro děti v rámci akce Teplice čtou dětem. Letos z knížky Pavla Šruta Lichožrouti. Celé odpoledne četli dětem místní občané. Starosta Milan Brandejs, učitelky z mateřské a základní školy i někteří ochotní rodiče.

Pořadatele potěšilo, že o své vůli přišli předčítat i studenti z hotelové školy v Teplicích. Poslouchat přišlo kolem 40 dětí ze školní družiny, i malých, které ještě navštěvují školku. "Určitě se to vydařilo, větší nápor dětí bychom ani prostorově tady nezvládli," uvedla vedoucí knihovny Věra Prokopová, která program, inspirovaný celostátní akcí na podporu dětského čtenářství Česko čte dětem, před čtyřmi roky v Teplicích uvedla v život, a dodala: "Děkuji všem předčítajícím, zvláště pak čtyřem studentům Střední hotelové školy. Vážím si toho, že přišli ve svém volnu a ačkoliv ani jeden z nich není Tepličák, moc hezky se dětem věnovali a ochotně se střídali ve čtení."

Přibližně 40 originálních lichožroutů si malí návštěvníci v Městské knihovně vyrobili z ponožky. Některé děti si při čtení i malovaly, skládaly puzzle, stavěli a občas si odběhly k pultu napít se limonády nebo džusu či pro nějaký pamlsek, které pracovnice knihovny na odpoledne připravily. "Materiál jsme si donesly většinou z domu, a protože to malé občerstvení nebylo drahé, přišla dětská radost náš rozpočet ani ne na šest stovek," uvedla Věra Prokopová.

Knížka Pavla Šruta s ilustracemi Galiny Miklíkové získala v roce 2009 výroční knižní cenu Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež. Její děj se točí kolem postavičky Lichožrouta, kterou nikdy nikdo neviděl, ale kterou máme většinou všichni doma, když zjišťujeme, že nám jedna ponožka do páru chybí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)