Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Muzeu Broumovska se sešli zájemci o historii hodinářství v regionu
banner

V Muzeu Broumovska se sešli zájemci o historii hodinářství v regionu

René Herzán

Sobota, 27. srpna 2011

V Muzeu Broumovska se sešli zájemci o historii hodinářství v regionu

Pozvaní hosté, kteří se určitým způsobem podíleli na realizaci výstavy Historie hodinářského průmyslu na Broumovsku, se ve čtvrtek 22. září sešli ve výstavní síni Muzea Broumovska.

Ředitel muzea Karel Franze na úvod shrnul spletitou historii broumovské pobočky hodinářské firmy Gustav Becker. Poté předal slovo zástupkyni druhé pořadatelské instituce - ředitelce Státního okresního archivu v Náchodě Lydii Baštecké. Ta vyzdvihla velký klad spolupráce archivu a muzea. Díky ní mohou návštěvníci výstavy obdivovat nejen historické hodiny od budíků, přes nástěnné až po hodinové stroje zabudované do reprezentativních kusů nábytku, ale i dochované archivní dokumenty, jako jsou například stavební plány továrních budov, technická dokumentace k vyráběným hodinám či staré katalogy hodin.

Na setkání přišli také mnozí z těch, kteří během doby, kdy se výstava připravovala, reagovali na výzvu broumovského muzea a nabídli k vystavení hodiny, jež mají doma. Přítomen byl i hodinář a vášnivý beckerolog Adam Mroziuk z polských Świebodzic, dřívějšího slezského Freiburgu, kde v roce 1850 Gustav Becker svůj závod na výrobu hodin založil. Pan Mroziuk je v kontaktu s rodinou Beckerových potomků a účastníkům setkání tlumočil jejich pozdravy i poděkování za zájem o práci jejich předka.

Výstava bude v Muzeu Broumovska otevřena až do 30. října, denně kromě pondělí, od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)