Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Muzeu Broumovska začala výstava fotografií Zdeňka Odla Za poklady baroka
banner

V Muzeu Broumovska začala výstava fotografií Zdeňka Odla Za poklady baroka

Barbora Trenčanská, Muzeum Broumovska

Pátek, 3. května 2013

V Muzeu Broumovska začala výstava fotografií Zdeňka Odla Za poklady baroka

Ve výstavní síni Muzea Broumovska můžete od 1. května navštívit fotografickou výstavu Zdeňka Odla s názvem Za poklady baroka. Autor se broumovské veřejnosti představí v muzeu již podruhé. Poprvé to bylo roku 2008 s výstavou makrofotografií Svět motýlů zblízka. Kromě motýlů má však Zdeněk Odl ještě jednu fotografickou vášeň a tou je barokní architektura.

Donedávna byl autor zaměřen výhradně na mapování díla Jana Blažeje Santiniho - Aichela, v poslední době si pak k tomu přibral i stavby realizované Kryštofem Dientzenhoferem a jeho synem Kiliánem Ignácem. Stávající Odlova výstava se svým názvem odkazuje k festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska, jenž se o prázdninových měsících každoročně koná v kostelech na Broumovsku. Výstava by tak v ideálním případě mohla tvořit doprovod festivalu, vzhledem k obsazenosti muzejní výstavní síně v daném období ji pak nyní můžeme označit alespoň za jistou předehru.

Podtitul výstavy „od Broumova po Waldsassen" naznačuje, že fotografie budou mít více než jen regionální záběr. Pro nás místní, kterým baroko ztělesňují místní dientzenhoferovské realizace, se tak nabídne možnost širšího srovnání, jak Dientzenhoferové stavěli jinde a nakolik odlišně od nich se v témže slohu dokázal vyjádřit Santini, jehož styl je někdy nazýván též barokní gotikou. V prezentované kolekci bude zastoupeno i několik tematicky volněji pojatých snímků, které v autorově vidění baroko nějakým způsobem evokují.

Zdeněk Odl (ročník 1948) žije v Polici nad Metují a až do svého odchodu do důchodu pracoval v broumovské Vebě jako textilní desinatér. Fotografování je mu dlouholetým koníčkem, avšak zmíněné volné tvorbě světa motýlů a barokní architektury se začal věnovat především až po přeorientování se od analogového fotoaparátu na digitální v roce 2003.

Výstavu je možno navštívit v Muzeu Broumovska, které se nachází v areálu benediktinského kláštera v Broumově od 1. května do 26. května v době od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin denně mimo pondělí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)