Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Muzeu papírových modelů výstavou připomenou ukončení 2. světové války
banner

V Muzeu papírových modelů výstavou připomenou ukončení 2. světové války

Pavel Frydrych

Úterý, 1. září 2020

V Muzeu papírových modelů výstavou připomenou ukončení 2. světové války

Muzeum papírových modelů připravilo další z krátkodobých výstav, které se odehrávají přímo v expozici Muzea. V minulosti Muzeum představovalo spíše jednotlivé autory či konstruktéry papírových modelů nebo výrazné postavy mezi modeláři. Za všechny lze vzpomenout Ladislava Badalce či Milana Weinera z konstruktérů, nebo Zdeňka "Teo" Smaženku a Michala Kavaliera z modelářů. Tentokrát Muzeum reaguje na půlkultaté výročí, kdy v letošním roce uplynulo 75 let od podepsání kapitulace Německa v květnu 1945 a kapitulace Japonska o necelé čtyři měsíce později.

Dlouho očekávaná a bohužel i dlouho odkládaná výstava připomínající ukončení největšího válečného konfliktu v dějinách měla původně začít v květnu letošního roku. Ale vyšší síla byla proti... takže jsme nakonec našli jiný termín, který odkazuje ke kapitulaci Japonska 2. září 1945 – tedy ke konci Druhé světové války v Tichomoří.

Výstava má dvě základní linie. Ta první je jasně daná: expozice papírových modelů vojenské techniky, která se účastnila bojů v Evropě. Tanky, bojová vozidla pěchoty, letadla, džípy či nákladní vojenské automobily všech zúčastněných stran, nejen těch, které nesly největší tíhu bojů, tedy Francie, Sovětského svazu, USA a Velké Británie. Ale expozice představí třeba i tanky československé výroby nebo italskou vojenskou techniku. A kromě toho bude k vidění i zcela unikátní model "Panzerfaust" (pancéřová pěst, ruční protitanková zbraň), který je z papíru proveden v měřítku 1:1!

Druhá linie výstavy není jen o papírových modelech. Její edukativní část přesahuje samotné modelářství směrem k Polici nad Metují a České republice či Československu. To znamená, že kromě modelů vojenské techniky budou v Muzeu k vidění historické fotografie z Police nad Metují z března až června 1945 ze sbírky Lukáše "Šufti" Kollerta. Mimo jiné je na fotografii zachycen i první voják Rudé armády, který přijel do Police 9. května odpoledne.

Díky spolupráci s Muzeem Náchodska jsme pro potřeby výstavy získali i historické dokumenty v podobě plakátů, vyhlášek nebo letáků, které shazovali z letadel Spojenci na našem území.

A ani to ještě není vše, protože z archivu Muzea Náchodska se nám podařilo získat i autentické noviny. Kromě zpráv z Prahy a třeba návratu prezidenta dr. Edvarda Beneše do Československa, si budete moci přečíst i zprávy o osvobozování Police nad Metují a dalších měst v regionu.

Kurátory výstavy jsou Robert Navrátil a Pavel Frydrych. Při realizaci spolupracovali Josef Kropáček, Stanislav Fajkus a Michal Erben. K výstavě vyjde i katalog s předmluvou paní PhDr. Zlatice Zudové-Leškové z Historického ústavu Akademie věd ČR. Dalšími texty přispěli Josef Kropáček, Pavel Frydrych, Robert Navrátil a Michal Erben. V den vernisáže se bude katalog v Muzeu prodávat za zvýhodněnou cenu.

DÍLNA K VÝSTAVĚ "UKONČENÍ II. SVĚTOVÉ VÁLKY"

5. září od 9 do 15 hodin

V den vernisáže bude pro širokou veřejnost otevřena v Muzeu otevřena dílna, která nabídne možnost si odnést z Muzea nejen zážitek z vernisáže či expozice, ale také jedinečnou možnost slepit si vlastní papírový model tanku. A pro nejmenší je připravena dílna pod vedením lektorky Markéty Maršíkové, budou otevřeny po celý den do začátku vernisáže výstavy. Pro nejmenší zájemce budou připraveny omalovánky a možnost dalšího tvůrčího vyžití. Vstup na dílnu je zpoplatněn a stojí 30 korun za dítě.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)