Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

V Otovicích pečují o své dědictví

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 15. prosince 2011

V Otovicích pečují o své dědictví

Cestou z Broumova obcí Otovice směrem do Polska nemůžete nechat bez povšimnutí rozvalený pomník za železničním přejezdem kousek vlevo. Rozbitý zůstal celá desetiletí, když mu poslední ránu udělil při kácení spadlý kaštan ještě za minulého režimu. Byl to velice smutný pohled. Bohužel podobný mnoha jiným, kdy nám někdejší hospodáři zanechali tyto němé svědky minulosti, sakrální plastiky, a nejen tu na Broumovsku, ve velmi žalostném stavu.

Tento pomník je zvláštní nejen svým vzhledem, prostorem, který zaujímal, ale i nezvyklým a málo známým námětem – „čtrnáct pomocníků". Podle církevního výkladu je Čtrnáct svatých pomocníků skupina svatých, kteří jsou v římskokatolické církvi uctíváni společně. Ze známějších sem patří například sv. Barbora, sv. Vít, sv. Jiří a další. Skupina vznikla někdy ve 14. století, pravděpodobně jako důsledek epidemie moru. I dnes je jednotlivým „Pomocníkům" přisuzován léčivý aspekt.

Na Obecním úřadě v Otovicích jsme se dozvěděli, že se obci podařilo v letošním roce získat dotaci na opravu a restaurátorka BcA P. Szabová z Dobrošova si již sochy a sloup s reliéfem odvezla do ateliéru. Přes zimu bude opravovat sochy, na jaře předělá základy a začne celý pomník sestavovat. Do konce září 2012 by mělo být dílo hotové.

„To mám radost, byla to ostuda Otovic," řekl starosta Petr Novák a pokračoval: „Trvalo to strašně dlouho, protože ten pozemek nebyl obecní, patřil Pozemkovému fondu"

Vy jste jej koupili?

Ne, ne. My jsme zjistili, že pozemek pod pomníkem byl přídělovým majetkem obce, takže jsme to převedli souhlasným prohlášením.

Kdo vám poskytl na opravu pomníku peníze?

Státní zemědělský intervenční fond. Žádali jsme přímo. Na Ministerstvu zemědělství byl vyhlášen nějaký dotační titul, odpovídající našim potřebám. Mám z toho radost. Jenomže rok to bude takto nehezké, rozvalené.

Budeme se tedy těšit na opravený pomník „Čtrnáct svatých pomocníků" v Otovicích v září příštího roku. A podle zkušenosti s opravou pomníku obětem válek, kterou obec pořídila letos téměř pouze svépomocí (podrobně to popisuje historik Muzea Broumovska Karel Franze v posledních Broumovských novinách), můžeme věřit, že se to povede. Opravený pomník (z roku 1926) skutečně mezi kostelem a Obecním úřadem v Otovicích dnes doslova svítí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)