Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují bude výstava nejvtipnějšího z vážných výtvarníků
banner

V Polici nad Metují bude výstava nejvtipnějšího z vážných výtvarníků

Pavel Frydrych

Středa, 31. července 2019

V Polici nad Metují bude výstava nejvtipnějšího z vážných výtvarníků

O Jiřím Slívovi lze bez nadsázky tvrdit, že patří k nejvtipnějším z vážných výtvarníků. Ne nadarmo spolupracoval s legendárním časopisem Dikobraz a ne nadarmo vystavoval v mnoha evropských i mimoevropských zemích a jeho práce jsou součástí mnoha výtvarných sbírek po celém světě.

Jeho humor je jemný, trefný a dokáže pohladit po duši. Ale vždy je zcela jasně srozumitelným sdělením i jakýsi filosofický podtext. Jakoby chtěl prostřednictvím svého laskavého humoru vést dialogy třeba o nepochopitelnosti světa nebo byrokracii, ale zamýšlí se i nad ustálenými frázemi, které reprodukuje doslovně... Měřeno tímto úhlem pohledu promlouvá k divákovi podobným hlasem, jako třeba Josef K. z Kafkova "Procesu" a tím, že dokáže zachytit obecně známé a posunout "banálnost současnosti" k až filosofické disputaci, může v návštěvnících evokovat proud nahodilých záběrů Joyceho Odyssea...

O jeho kvalitách jasně mluví skutečnost, že nabízí mnoho poloh výkladu – od onoho laskavého humoru, až k tázání se po těch nejelementárnějších věcech světa. Ale jeho tvorba není angažovaná a vše se dokáže Slíva-grafik podívat s nadhledem, aniž by ztrácel ze zřetele onu první vtipnou myšlenku.

Jiří Slíva vystavoval kromě České republiky např. ve Švýcarsku, Německu, Belgii, Nizozemí, Francii nebo USA. Z expozice v Polici nad Metují zřetelně vyčnívají tři témata, se kterými J. Slíva pracuje celoživotně: láska ke kavárnám, láska k vínu – obě často doprovázeny názvy ve francouzštině a láska k jazzu... a nutno dodat, že všeho je v expozici výstav v Zeleném domečku "tak akorát".

Výstavu v rámci Nové Terasy 2019 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů. Výstava je otevřena od úterý do neděle od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin a potrvá do 1. září. Vstupné je dobrovolné.

Jiří Slíva: Humor v grafice
Police nad Metují, Zelený domeček
Vernisáž 1. 8. 2019 od 18:00 hodin

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)