Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

V Polici nad Metují bude vystavovat Paulina Skavova

Pavel Frydrych

Úterý, 23. června 2020

V Polici nad Metují bude vystavovat Paulina Skavova

Vernisáž v Zeleném domečku v Polici nad Metují zahájí 2. července výstavu Pauliny Skavove Sochy. V textu není chyba, sochařka skutečně používá jméno Paulina Skavova - bez háčků a čárek!

Sochařka Paulina Skavova je už etablovanou autorkou na české výtvarné scéně. Je zaměstnaná jako kurátorka v galerii UFFO v Trutnově.

Paulina Skavova se nebojí kontroverzních témat, ale nikdy nepřekračuje hranici vkusu a nikdy není kontroverze prvoplánovitá. Spíše při přemýšlení o podstatě světa a společnosti naráží na místa, která nelze ukázat jinak. Můžeme třeba mluvit i o nastavení zrcadla současnosti, ale možná by to bylo laciné konstatování. Autorka totiž sice akceptuje dnešek v celé jeho pestrosti, ale na druhou stranu se nebojí odkazů k dlouhé historii sochařství v dějinách (ne nadarmo je jejím nejoblíbenějším materiálem porcelán). Výstava v Polici nad Metují tak ukazuje ohromnou šíři sochařského tvarosloví a schopnost i na malém prostoru představit veliké věci.

O její výstavě s názvem Underwear 2016 v Českém centru v New Yorku kritika napsala: "Je všestrannou tvůrkyní, jejíž dílo je vizuálně silné, emotivně nabité, mnohdy provokativní, ironicky zabarvené, prodchnuté kontrastujícími a nejednoznačně interpretovatelnými obsahy. Paulina Skavova emancipovaně zachycuje svou ženskou zkušenost v tomto světě." Výstava byla koncipována přímo pro prostory Českého centra a ukázala nejen její sochařskou "zručnost", ale i schopnost zasadit dílo na konkrétní místo a do konkrétního prostoru. Výstava zaujala i uměním přesahu ke konceptuálně zaměřené tvorbě a odkázala na jisté náznaky performance.

Autorka jako sochařka, scénografka, kostymérka či autorka rekvizit spolupracuje s filmem (např. filmy Protektor, Krypton, Knightfall) a divadlem (divadlo Spitfire company Praha).

Má za sebou několik prací pro veřejný prostor (např. socha Rýbrcoula na kruhovém objezdu v Trutnově z roku 2013, Fontána, revitalizace náměstí ve Smiřicích, ve spolupráci s architektkou Hanou Josefinovou v roce 2016; Realizace památníku padlým legionářům 4. střeleckého pluku Prokopa Velikého v Hradci Králové, architekt Lukáš Hudák v roce 2018 nebo busty TGM v Náchodě, Biskupicích a Benátkách nad Jizerou z roku 2019 a další).

Kromě České republiky vystavovala v Německu nebo v USA a její dílo je zastoupeno ve sbírkách Národní galerie v Praze, Muzea Montanelli Praha, Českého centra New York a soukromých sbírkách v ČR, Polsku, Německu, Švýcarsku, Rusku a USA.
K výstavě vyšel i katalog, který finančně podpořila firma GLOR Police nad Metují.
Výstavu pořádá spolek Apeiron v rámci Nové Terasy 2020 s podporou Města Police nad Metují.

Výstava potrvá do 26. července.

Foto Vojtěch Vlk

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)