Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

V Polici nad Metují budou k vidění Dva světy

Pavel Frydrych

Pátek, 28. srpna 2020

V Polici nad Metují budou k vidění Dva světy

Výstava dvou regionálních malířek, které jsou členkami Sdružení amatérských malířů a grafiků (AMAG). Zatímco dílo Ivety Osobové je v Polici už známé, Jitka Amalbegra Pácaltová zažije polickou premiéru. Není bez zajímavosti si "poslechnout", jak se výtvarnice k malování dostaly. Vernisáž se v Zeleném domečku v Polici nad Metují koná ve čtvrtek 3. září od 18 hodin.

Iveta Osobová na sebe prozradila: "K výtvarné tvorbě mě přivedl můj otec, který rád maloval a svoje obrázky pak rozdával pro radost... Nejraději maluji květiny, zátiší, přírodu. Většinu svého volného času trávím v přírodě a na horách. Inspiraci jsem našla v přírodě a u dětí. Témata obrázků jsou velmi pestrá. Od realistického zaznamenání, přes abstrahované a zjednodušené formy k čisté abstrakci. V tom se odráží netypické vidění světa: od výběru barevné škály k tvarům, jimž schází ostré hrany."

Jitka Amalberga Pácaltová o svých začátcích vypravuje následně: "Někdy kolem roku 2000 jsem vyměnila paspartu u obrazu... a objevila skicu na druhé straně. A tu jsem se pokusila namalovat. Mohla jsem ji jen vyfotit, nebo nechat být (i tu paspartu.)"

Dva světy je výstava, která skutečně představuje dva světy, dvě z možností vidění a vnímání reality kolem nás... Ač se na první pohled může zdát, že každá z autorek žije ve svém osobitém světě, teprve jejich setkání v jednom výstavním prostoru ukáže reálný svět v mnoha jeho mutacích a pohledech, které mnozí nejsou schopni vnímat. Výstava ale nemá ambicí se stát jakoukoliv konfrontací. Spíše se jedná o snahu komplexnějšího zaznamenání reality, doplnění toho, co člověk může snadno přehlédnout, protože se často jedná o úplné maličkosti. A třeba si můžeme říct, že na maličkostech nezáleží, ale i součet nekonečně malých čísel ve výsledku dá číslo již nezanedbatelné. S tímto vědomím pak expozice výstavy najednou nabídne víc, než by člověk čekal.

Výstava potrvá do 27. září. Pořádá ji Muzeum papírových modelů. Vstupné je dobrovolné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)