Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují byla zahájena výstava Jarmily Šenkové Vteřiny života
banner

V Polici nad Metují byla zahájena výstava Jarmily Šenkové Vteřiny života

Martina Váňová

Úterý, 15. prosince 2015

V Polici nad Metují byla zahájena výstava Jarmily Šenkové Vteřiny života

"Je těžko být opravdovým, když byl člověk až doposud stále jen akrobatem." Jean Cocteau

Může se zdát, že v názvu výstavy je cítit rozpor. Na jednu stranu není možné dělit život pouze na vteřiny. Počítat život ve vteřinách znamená, že člověk nedokáže dělat už nic jiného. Ne nadarmo orientální přísloví tvrdí, že největší ztrátou času je počítání hodin. Na druhou stranu ale nelze vyvrátit fakt, že každý život lze rozdělit na vteřiny či jiné časové úseky. Jako Cocteauovi akrobati balancujeme na jejich ostrých hranách, aniž bychom si to vlastně uvědomovali.

Fotografka Jarmila Šenková nabízí autentický pohled na vteřiny života. Není omezena subjektivním "já", její vteřiny života spíš připomínají drobná setkávání s životem jako takovým. A každé toto setkání může být jejím osobním satori či chvílí, která v důsledku může ovlivnit celý další život. Nejen její, ale všech aktérů. Tušená krása těchto chvil spočívá právě v jejich možnosti. Setkání může, ale nemusí cosi odstartovat. Může se stát výrazným bodem v životní ose člověka, stejně tak se ale může stát zapomenutou vteřinou, která existuje pouze ve virtuální paměti fotoaparátu a díky tomu pak zprostředkovaně v expozici výstavy. Dá se tvrdit, že autorčiny Vteřiny života přestaly se svou akrobacií a staly se opravdovými. Ve variaci na Cocteauovo tvrzení lze tedy říct: "Je snadné být opravdovým, když člověk přestane být akrobatem."

Opravdovost sdělení J. Š. paradoxně spočívá v tom, že její Vteřiny života přesáhly definovanou dobu a zobecnily život jako takový. Vteřiny života v expozici výstavy přestaly být vázány prostorem a časoprostorovými souřadnicemi & stávají se součástí Univerza.

Vteřiny života J. Š. jsou zádumčivé, omamné, možná i trochu unavené; na druhou stranu ale září svou čistou jistotou opravdovosti a díky tomu i svobodou života jako takového, který v kteroukoliv chvíli něco může, ale nemusí. Stejně jako každý, i J. Š. se během svého života setkala se všemi čtyřiadvaceti ctnostmi a neřestmi života. I jejich stopy jsou v expozici zastoupeny. Dotváří její komplexnost a opravdovost, jsou – obrazně řečeno – dokončením spirály, jako jednoho z nejelementárnějších tvarů ve Vesmíru.

Život jako takový nepřináší pouze krásu, na první pohled dokonce ani nemusí vypadat moc hezky. Ale v jeho syrovosti je právě jeho neopakovatelná krása. J. Š. poodhrnuje oponu líbivosti a dává nahlédnout za ni. A právě ve zprostředkování této možnosti spočívá síla jejího pohledu. Vteřiny života J. Š. jsou opravdové, tak opravdové jak jen mohou být.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)