Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují chystají výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968
banner

V Polici nad Metují chystají výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968

Pavel Frydrych

Pátek, 9. srpna 2013

V Polici nad Metují chystají výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968

Město Police nad Metují a Regionální muzeum Náchod pořádají od 21. srpna v prostorech Muzea v Polici nad Metují výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Centrem výstavy jsou dosud nezveřejněné unikátní fotografie z Police nad Metují, pořízené v srpnových dnech roku 1968 a objevené až po 45 letech. Výstavu doplní autentické letáky a dobový tisk.

Kromě historických dokumentů budou vystavena i výtvarná díla inspirovaná aktem okupace. Ke zhlédnutí bude připraveno sedm grafik Vladimíra Rocmana z grafického cyklu Srpen 68, grafiky polického výtvarníka Jiřího Samka a práce dalších: Jaroslava Šolce z Police nad Metují, Petra Staňka z Broumova, Alžběty Čechové a Tomáše Petříka z Olomouce a Josefa Kleinera z Bukovice. Podle organizátorů výstavy má její výtvarná část "oživit expozici a nabídnout další možnosti pohledu na srpen 68, než jaký nabízejí ‚suché' historické dokumenty". V expozici se objeví i citáty z literárních děl, které odkazují na srpnové události Československu, např. od rakouské laureátky Nobelovy ceny Elfriede Jelinek, ruské básnířky Natálie Gorbaněvské nebo ruského básníka Jevgenije Jevtušenka.

"Snímky nafotil můj děda, pan Zdeněk Teimer," říká Martina Váňová, spoluautorka projektu a historička umění, "a to byl ten prvotní impuls k uspořádání výstavy, která bude reflektovat místní události." "Někdy potom jsme vymysleli," doplňuje druhý ze spoluautorů, Pavel Frydrych, "že bychom expozici mohli doplnit o výtvarná díla, která by se vztahovala k aktu okupace. Nejdřív jsme oslovili pana Rocmana, který v letech 1968-69 aktuálně reagoval na situaci a vytvořil grafický cyklus Srpen 68. Potom jsme oslovili naše přátele výtvarníky, jestli by pro výstavu neudělali obraz. Vznikla tak zajímavá konfrontace – nejen dobová fotografie versus obraz či grafika, ale i pohled na danou dobu očima několika generací. Panu Rocmanovi bude letos devadesát, Pepovi Kleinerovi je třiadvacet." "Výstavou chceme oslovit co nejširší okruh návštěvníků," dodává Martina Váňová, "proto jsme oslovili vlastně tři generace výtvarníků. Výstava je vhodná i pro školní skupiny."

Expozici hudebně doplní nahrávky písní Jany Šteflíčkové, Jaromíra Nohavici a polického hudebníka Pavla Fulky.

Vernisáž proběhne 21. srpna 2013 od 17 hodin. Po jejím skončení začne v 18:30 hodin na sále Pellyho domů cyklus přednášek o roku 1968 a okupaci Československa. Postupně promluví PhDr. Zlatica Zudová-Lešková CSc. z Historického ústavu Akademie věd ČR, která bude mluvit o situaci roku 1968 z pohledu celorepublikového. Mgr. Lydia Baštecká z Archivu Náchod se potom zaměří na region Náchodska a polický historik pan Miroslav Pichl zakončí večer přednáškou přímo o situaci v Polici nad Metují.

Patronát nad výstavou převzal Mgr. Jiří Škop, místostarosta Police nad Metují. Výstava se koná od 21. srpna do 28. října 2013. Do 30. září 2013 bude otevřeno denně mimo pondělí v časech od 9 do 12 a od 13 do 16:30 hodin. V říjnu 2013 lze výstavu navštívit po předchozím objednání (tel. 491 423 248 – organizované skupiny). Výstavu je možné naposledy navštívit při státním svátku 28. října 2013.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)