Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují dnes začne výstava dřevořezů a matric
banner

V Polici nad Metují dnes začne výstava dřevořezů a matric

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 8. července 2021

V Polici nad Metují dnes začne výstava dřevořezů a matric

V Zeleném domečku v Polici nad Metují dnes bude zahájena výstava dřevořezů a matric Františka Hodonského nazvaná Dlátem, kostí, kamenem. Vernisáž začne v 18 hodin. Výstava potrvá do 1. srpna.

Výtvarník František Hodonský patří dlouhá léta mezi nejuznávanější výtvarníky současnosti. Ve své práci se věnuje hlavně malbě, ale často hledá možnost vyjádření i v grafice. Postupně takto vznikla dlouhá řada grafik-dřevořezů, které často vycházejí z nejdůležitějšího inspiračního zdroje Františka Hodonského – lužního lesa. Ale jako vnímavý malíř rozpoznává autor v tichu a světle lesa onu „hudbu sfér“ nebo – snad lépe pojmenováno – zvuky, které k přírodě patří, ale které z nedostatku slov pojmenováváme jako „ticho lesa“. A od tohoto ticha je pak už jen malý krůček k hudbě jako takové a pod jeho rukama začaly vznikat dřevořezy inspirované klasickou hudbou třeba Johanna Sebastiana Bacha, George Gershwina a dalších.

Ale prezentací tisků – které tiskne sám v několika málo kopiích – výstava Františka Hodonského nekončí. Kromě nich totiž prezentuje i samotné matrice, které se stávají uměleckým artefaktem a díky hlubokým zářezům dláta se pohybují na hranici mezi 3D objektem a plošným obrazem. Konfrontace otisku a matrice, tedy dvou zrcadlově obrácených stejných podstat, může na první pohled člověka trochu mást. Zároveň ovšem pokládá otázku po dokonalém obraze, který nám předkládá obyčejný pohled do zrcadla. Ale je zrcadlo skutečně dokonalým obrazem? Je otisk dokonalou kopií matrice? Je otištěný symbol pomocí desky stejným symbolem anebo jeho obrácením vzniká něco zcela nového a jiného? I na tyto otázky, zdánlivě nesouvisející s výtvarným uměním, může dát odpověď výstava s názvem „Dlátem, kostí, kamenem“.

Název výstavy vlastně popisuje v základních bodech vznik dřevořezu: nejprve práce s dlátem, které vyrývá do matrice dané tvary a ty pak přenáší tiskem na papír. K tisku František Hodonský ale nepoužívá žádný tiskařský lis: tiskne tlakem dokonale obroušeného říčního kamene nebo velkou zvířecí kostí.

František Hodonský, narozen 19. 2.1945 v Moravském Písku

Malíř, grafik a pedagog

Studium na SUPŠ v Uherském Hradišti (prof. Vl. Hroch) a na pražské AVU (prof. František Jiroudek)

V letech 1990-1997; profesorem na AVU v Praze, vedoucí ateliéru krajinářské a figurální malby                                                                                                                        

1998-2012; profesorem na Akademii umění v Banské Bystrici, vedoucí ateliéru současné malby

2014-2015; profesorem na ART & DESIGN INSTITUTU Praha, ateliér grafika

Od 2018; profesorem na ZČU KVV v Plzni.

Samostatně vystavuje od roku 1976, uspořádal na sto autorských výstav.

Je zastoupen v NG, GHMP a v mnohých oblastních galeriích: např. Pardubice, Liberec, Karlovy Vary, Hradec Králové, Hodonín, Roudnice n. L., Litoměřice, Památník národního písemnictví v Praze atd. a v soukromých sbírkách.

V roce 2010 obdržel Cenu Vladimíra Boudníka za grafické dílo a Cenu Společnosti pro vědu a umění Praha, dále několik cen SČUG Hollar.

Členem Umělecké besedy od roku 1992, SČUG Hollar od roku 1996.

Zabývá se malbou, grafikou a plastikou, především s krajinářskou tématikou v lužním prostoru.

Výstavu v rámci projektu „Nová Terasa 2021“ pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police and Metují a Muzea papírových modelů. Výstavy v Zeleném domečku dále podporují firmy Elpol Police a Glor.

Novou Terasu podporují: Květinářství U Petry. Zelenina Suchomel, ZUŠ Police nad Metují, Kavárna K(r)afárna a SČUG Hollar.

Vstupné dobrovolné.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)