Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují uskutečnilo už šesté setkání básníků
banner

V Polici nad Metují uskutečnilo už šesté setkání básníků

Pavel "Mazal" Frydrych

Sobota, 25. července 2015

V Polici nad Metují uskutečnilo už šesté setkání básníků

Třetí červencový víkend se v Polici nad Metují uskutečnilo už šesté setkání básníků. Tentokrát se jednalo o daleko intimnější potkávání autorů mezi sebou, a tím se nabídlo více prostoru pro výměny názorů a předávání zkušeností mezi poety, kteří se rozhodli strávit krásný a plodný čas v městečku uzavřeném mezi skalami a lesy.

Heslem letošního ročníku bylo Jeden druhému - sobě navzájem. Poezie sama o sobě je jednou z nejintimnějších literárních forem, i když často je nucena křičet, občas i spílat nebo se smát. Subjektivní lidskost básnického sdělení byla umocněna sounáležitostí přítomných, které převážně doprovázela patronka Police plné poezie, paní starostka Ida Jenková.

I přes avizované Jeden druhému - sami sobě, nabídla letošní Police plná poezie (PPP) povídání pod hvězdami, kterého se fundovaně ujal polický hvězdář Karel Vacek, nebo přednášku o antice v kulisách výstavy studentů Střední školy propagační tvorby a polygrafie, která probíhá v prostorách Muzea papírových modelů. Z nabídnutého programu bylo možné si "vyzobat" to pravé pro sebe a při zpětném pohledu ani nelze o některé části tvrdit, že by byla jejím vrcholem. Bez uzardění lze říci, že celý program byl vrcholem.

Neděle přinesla autorská čtení v Kolárově divadle. O tom, že skupina autorů byla schopná se naladit na jednotnou vlnu, hovoří fakt, že sál divadla zažil naprosto neformální a přátelské čtení. Čtenou poezii doplnila několika písněmi polská zpěvačka Basia Pachura, která představila jak vlastní tvorbu, tak i zhudebněné texty křinické básnířky Věrky Kopecké. Závěr se pak nesl v naprosto přátelské atmosféře, při posezení v Divadelním klubu.

Intimita k poezii prostě patří a letošní ročník PPP to jen potvrdil. Víkendové setkání básníků v Polici potvrdilo, že prioritou Police plné poezie není ani kvantita, ani snaha "ukázat se" a zabetonovat víkend pevně daným pestrým programem, ale tím nejdůležitějším výstupem je samotné setkání v přátelské atmosféře a představení vlastní aktuální tvorby ostatním. Není podstatné, zda byl někdo lepší a někdo horší, zda ten píše lépe a ten nesrozumitelně, podstatné je, že si autoři i v dnešní době našli čas, aby mohli v poklidu strávit jeden víkend v Polici nad Metují. A to, že se sem mnozí vracejí už šestý rok, hovoří o tom, že PPP má něco do sebe.

PPP se letos zúčastnili: Jitka Bonaventurová, Pavel Frydrych, Věra Kopecká, Martin Koreček, Jarmila Maršálová, Petr Moučka, Aleš Novák, Jaroslav Odehnal a manželkou Alenou, která je dobrou duší PPP, Basia Pachura, Petr Šulista & Irena Topinková s manželem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)