Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V Polici nad Metují začíná Jeden svět, pojďte do kina!
banner

V Polici nad Metují začíná Jeden svět, pojďte do kina!

Michaela Plchová

Pondělí, 19. března 2018

V Polici nad Metují začíná Jeden svět, pojďte do kina!

Již tento čtvrtek 22. března začíná v Polici nad Metují festival dokumentů o lidských právech Jeden svět. Jeho sedmý ročník se odehraje pod heslem Aktualizace systému – téma, které nás všechny vyzývá k tomu, abychom nechali počítač počítačem, zpomalili a vyrazili třeba právě do kina. Během čtyř festivalových dnů promítnou organizátoři v Kolárově divadle celkem 15 filmů a vy můžete přijmout pozvání hned na čtvrteční zahájení.

Úvodním filmem bude německý dokument Rebelská střední v Berlíně, který svým způsobem navazuje na broumovské debaty o vzdělávání. Je o speciální německé škole, kde začne bavit studovat i ty, kteří neprošli systémem státních škol. Debatovat přijede Tomáš Feřtek z organizace EDUin a Lenka Horvátová, zakladatelka ZŠ a MŠ Montessori Zvoněnka Náchod.

Z bohaté nabídky dokumentů si jistě nenechte ujít filmy oceněné mezinárodní porotou na pražském Jednom světě. Prvním z nich je snímek Město duchů o skupině občanských novinářů bojujících proti takzvanému Islámskému státu ve městě Raqqa. Dokument je na jedné straně otřesným svědectvím o zvěrstvech páchaných bojovníky IS na obyvatelstvu, na straně druhé vypovídá o obrovské odvaze a síle nenechat se zastrašit a pokračovat v boji proti okupantům. Vidět ho můžete v pátek 23. března od 20 hodin.

Druhým oceněným snímkem ze sekce Česká soutěž je dokument Jany Počtové Nerodič o různých podobách rodičovství v současném světě. Ten můžete shlédnout v pátek 23. března od 10 hodin.

Jeden svět ale přináší i další skvělé snímky doplněné o zajímavé debaty s inspirativními hosty. Výborný český dokument Sašy Uhlové a Apoleny Rychlíkové Hranice práce, který rozvířil tuzemskou debatu o nedůstojných podmínkách ve špatně placených zaměstnáních. Hostem debaty bude přímo režisérka Apolena Rychlíková.

Dokument Čističi o lidech, kteří se denně dostávají do styku se závadným obsahem internetu, nastoluje velmi aktuální téma: Kde začíná a končí svoboda na internetu a v čem spočívá nebezpečí cenzury? Krásný a pomalý dokument Stát se tím, kým jsem byl přináší příběh malého ladackého chlapce, jenž se snaží vrátit do míst svého minulého života v tibetském klášteře. Debatovat navíc přijedou dva tibetští umělci, kteří jsou právě na návštěvě v Česku. O tom, že za tím, co je na první pohled krásné a dokonalé, se skrývá neskutečná dřina, stres a v tomto případě dokonce ponižování, nás přesvědčí dokument Za hranicemi možností o ruské gymnastické hvězdě Ritě Mamun. Pokud máte rádi něco lehčího, dopřejte si dokument Zeptej se experta o devadesátiletém indickém lékaři. Ten je nesmírně populární díky svým novinovým sloupkům, v nichž radí čtenářům s problémy v oblasti sexuality, která je v Indii silně tabuizovaná. Vizuálně silným snímkem je večerní projekce dokumentu Azurová, jenž ovšem upozorňuje na problematiku znečištění moří plasty a na řetězovou reakci, která se spouští v ekosystému ve chvíli, kdy je narušen jeden jeho článek.

Nedělní závěr festivalu bude patřit českému dokumentu novináře a režiséra Petra Horkého Švéd v žigulíku. Ten se vydal do Ruska a zachytil situaci švédského manažera, jenž se snaží postavit na nohy krachující ruskou automobilku. Do cesty se mu však staví typická ruská mentalita a nostalgie po starých socialistických pořádcích. Debatovat přijede sám režisér Horký.

Kromě dokumentů ve velkém sále polického divadla nabízí Jeden svět další speciality. Přijďte si vyzkoušet pohled do virtuální reality skrz speciální brýle, jež umožňují ocitnout se přímo uprostřed dokumentu. Připraveny jsou také tři výstavy, čajovna, kavárna, sítotisková dílna (po celou sobotu v Pellyho domech), dobročinný bazárek a tradiční jednosvětová knihovnička. K některým snímkům je zajištěno hlídání dětí (Nerodič, Neslyšící syn, V zajetí a Cizinec v ráji), dalších pět je opatřeno titulky pro neslyšící (Město duchů; Azurová; Stát se tím, kým jsem byl; Neslyšící syn; V zajetí) a jeden dokument je promítán s audiokomentářem Zuzany Stivínové (Hranice práce). Kolárovo divadlo je navíc vybaveno indukční smyčkou, k zapůjčení je i pět párů sluchátek.

Kompletní program festivalu

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)