Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • V sobotu bude otevřena nová Galerie Dům v klášterní Zahradě* v Broumově
banner

V sobotu bude otevřena nová Galerie Dům v klášterní Zahradě* v Broumově

redakce

Čtvrtek, 26. dubna 2012

V sobotu bude otevřena nová Galerie Dům v klášterní Zahradě* v Broumově

Nová Galerie Dům v areálu klášterní Zahrady* v Broumově bude slavnostně otevřena  v sobotu 28. dubna v 17 hodin.

Cílem projektu je nabídnout a představit návštěvníkům projevy současného výtvarného umění. Výstavní koncept galerie připravili kurátoři Petr Vaňous a Iva Mladičová. "Galerie se zaměří na prezentaci děl těch umělců, pro něž zůstává v platnosti vnitřní kontinuita tvorby a výpovědní síla a smysluplnost projevu spjatého s ověřenými výrazovými prostředky a postupy – médium malby, kresby, grafiky, sochy/plastiky/objektu, ale také fotografie. Prostor bude poskytován především výstavám autorským, přičemž v každém roce bude zařazena jedna z prezentací umělce, jenž pochází ze širšího regionu," říkají kurátoři.

Cyklus výstav, zároveň s otevřením galerijního prostoru, zahájí projekt předního českého fotografa, náchodského rodáka, Ivana Pinkavy (nar. 1961). "Leitmotivem tvorby Ivana Pinkavy je kladení si otázek směřujících k víře a k proměnám hodnot západní kultury spojených s křesťanstvím, stejně jako hledání morální stability pro jedince současnosti. V Galerii Dům představí výběr ze své poslední fotografické produkce, která bude v prosinci tohoto roku uvedena v širším rozsahu ve Washingtonu v prestižní American University Museum at the Katzen Arts Center. Autor přislíbil osobní účast na zahájení výstavy i galerie," uvádí k výstavě kurátor Petr Vaňous.

V roce 2012 jsou naplánovány další dvě výstavy: Galerie Dům nabídne objekty Petra Stibrala a výstavu obrazů Vladimíra Vély. Ke každé výstavě by měla galerie pravidelně vydávat malý autorský katalog s přehledem vystavených prací.

Projekt galerie vzniká pod patronátem Agentury pro rozvoj Broumovska. Výstavy budou doprovázet komentované prohlídky a programy pro školy, které prohloubí edukační funkci tohoto programu. "Agentura tak navazuje na tradici, kdy město Broumov, a klášter obzvlášť, byly centrem vzdělanosti a kultury a předchází realizaci projektu revitalizace kláštera, ve kterém je popsán Institut krásných umění, jehož je výstavní síň součástí," říká Jan Školník, jenž stojí za vznikem projektu. Program výstav nabídne ojedinělý zážitek ze zajímavého setkání současné výtvarné scény a prostředí historické Zahrady* s barokním klášterem. To vše orámované přírodou Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)