Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ve staré polické škole Dřevěnce to opět vypadá jako kdysi
banner

Ve staré polické škole Dřevěnce to opět vypadá jako kdysi

René Herzán

Pondělí, 1. července 2013

Ve staré polické škole Dřevěnce to opět vypadá jako kdysi

Interier bývalé staré roubené školy Dřevěnka v Polici nad Metují vypadá jako za starých časů. V sobotu zde byla slavnostně otevřena nová muzejní expozice oživená ukázkami zapomenutých řemesel a rukodělných prací.

Novou muzejní expozici připravilo Regionální muzeum v Náchodě ve spolupráci s Cechem panen rukodělných. Nová expozice naváže na předchozí úspěšné výstavy, které byly věnované spaní, prádlu či krejčovské dílně našich babiček. V prvním patře staré školy byl zrekonstruován byt z přelomu 19. a 20. století, v přízemí pod bytem byla provedena nová rozšířená instalace školní třídy.

"S magistrem Janem Tůmou, pracovníkem Regionálního muzea, který má na starosti Městské muzeum v klášteře a starou školu, jsme se domluvili, že ve staré škole vznikne stálá expozice. V přízemí najdete školní třídy, v patře dobový byt. Do tradiční Kvíčerovské pouti bychom rádi zpřístupnili i zahrádku za školou. Kdo? Především Jan Tůma a Cech panen rukodělných, kterým patří velké poděkování za probuzení Dřevěnky. Jejich obětavost a nadšení jsou obdivuhodné," měla při otevření expozice jen slova díků a obdivu starostka Police nad Metují Ida Jenková.

"Velký dík patří taky dárcům exponátů. Například panu Janu Rokytenskému a Petru Zimovi, ale i mnohým dalším, nejmenovaným. O těch vám třeba povyprávějí ženy, které v Dřevěnce budou v létě rukodělné práce předvádět. Přijďte se vrátit v čase a potěšit se krásou lidské práce," pozvala na závěr veřejnost k návštěvě školy, kterou ještě tento týden čeká venkovní nátěr, Ida Jenková. 

Foto Štěpán Horák

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)