Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ve výstavní síni LokArt bude dnes zahájena výstava Marka Thera
banner

Ve výstavní síni LokArt bude dnes zahájena výstava Marka Thera

Kateřina Ostradecká

Středa, 12. února 2020

Ve výstavní síni LokArt bude dnes zahájena výstava Marka Thera

Literární domek broumovského kláštera v únoru obývají český výtvarník, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther, a historik umění a kurátor Otto M. Urban. Jejich společným výstupem bude výstava Mark Ther: Franz Schmelz Aus Braunau, která bude zahájena dnes v 17 hodin ve výstavní síni LokArt v Broumově.

Únor trávíte v Literárním domku broumovského kláštera. Na čem tady pracujete?

Ano, přesně tak. Náš narozeninový měsíc únor trávíme ve městě plném vzpomínek z mého dětství. Dnes otvíráme společně výstavu s názvem Franz Schmelz aus Braunau v domě, kde bylo Café Herzog, ve výstavním prostoru LokArtu. Tedy v posledních dnech jsme se trochu soustředili na přípravu této výstavy. Jinak 13. 2. se narodil právě Franz Schmelz v místním Ottendorfu / Otovice, který byl můj pra-pra strejda, bratr mé prababičky. To je krásná náhoda. A co máme v plánu tady v Broumově? Chceme napsat společně scénář ke krátkému a i celovečernímu filmu. Téma? Zatím nesdělím.

Mluví vám do tvůrčího procesu i váš "spolubydlící", historik umění a kurátor Otto M. Urban?

Dá se říci, že již po tak dlouhé spolupráci s Ottou M. Urbanem máme mezi sebou určitou důvěru v to, co děláme společně či sólo. Ale nápadům se meze nekladou.

Překvapilo vás v klášteře, potažmo v Broumově něco?

Dříve Broumov působil jako město duchů. Dnes je můj pocit jiný, změnilo se to. Jsem celkem mile překvapen. Ale přesto mi to nedá. Ta historie tohoto kraje. Právě ta může být důležitou součástí zázemí pro zachování tohoto města a okolí, jako takové. Zachování odkazů pro další generace? Vývoj? Nezapomeňme, kdo tohle všechno tady pro nás připravil a vybudoval.

Jak je koncipována výstava v LokArtu, jejíž vernisáž nás čeká ve čtvrtek 13. února?

Jak už jsem se zmínil. Název výstavy je podle Franze Schmelze, který byl místní rodák do roku 1945, kdy po návratu z východní fronty se už nesměl vrátit zpět domů, tedy do Broumova. Výstava by měla mít atmosféru tehdejších interiérů vil či různých salónů, kde bude součástí dobový nábytek, dobové kresby a něco málo z mé tvorby, inspirující se pra-pra strýcem a Broumovskem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)