Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Víkend plný dokumentů

Michaela Plchová, foto Václav Matějíček

Pondělí, 28. března 2022

Víkend plný dokumentů

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhl o víkendu v Kolárově divadle v Polici nad Metují.

Letošní 11. ročník představil 9 dokumentů pro více než 300 diváků, uspořádal 7 pofilmových debat s odborníky a filmovými tvůrci, a kromě dalšího nabídl návštěvníkům též 2 výstavy. Jednu z nich – Příběhy našich sousedů – můžete v Kolárově divadle zhlédnout i po skončení festivalu.

„Nejvíce návštěvníků přilákal dokument Zatracená práce, který jsme promítali v sobotu v hlavním promítacím čase. Ale to jsme trochu čekali, neboť se věnuje existenci, či dnes spíše neexistenci, nezávislých médií v Rusku,“ říká Ester Korandová z polického týmu a dodává: „Navíc jsme měli v debatě dva hosty, kteří se ruským médiím a vývoji v Rusku věnují. S diváky diskutoval Tomáš Urban z Člověka v tísni a David Stulík, jenž dříve pobýval při diplomatické misi EU v Kyjevě. Debata trvala minimálně hodinu, bylo znát, že diváky toto téma velmi zajímá.“

Rovněž další snímky si přitáhly své diváky, a to i přes pěkné počasí a souběh dalších víkendových akcí v okolí. Velkou návštěvnost měl například dokument režisérky Eriky Hníkové Každá minuta života, nebo režisérky Lindy Kalistové Jablonské Opouštět Počátky, jenž časosběrně sleduje životní osudy tří dívek po odchodu z diagnostického ústavu. „Celkově máme velkou radost, že se nám festival podařilo uskutečnit. Po dvou letech pandemie bylo vidět, že se diváci rádi do kina vracejí a užívají si festivalovou atmosféru a následné debaty,“ říká jedna z organizátorek, Petra Hubková.

Atmosféru podtrhovala festivalová kavárna v režii polické kavárny Krafárny, kde mnoho lidí trávilo čas před i po projekcích a užívalo si posezení s přáteli. Završením sobotního večera pak byl koncert Arana Epochala, který proběhl ve foyer divadla. Svébytná autorská hudba doprovázená strhujícím projevem hudebníka si přitáhla své posluchače nejen z okolí, ale někteří prý dorazili až z Mnichova Hradiště.

Celkově tedy organizátoři hodnotí 11. ročník festivalu Jeden svět jako vydařený ročník, který navrátil do Kolárova divadla pravidelnou jarní přehlídku dokumentárních snímků. Všem, kteří festival letos nestihli navštívit, organizátoři vzkazují, že příští rok se určitě uskuteční znovu. „Přestože Police nad Metují patří mezi nejmenší zapojená festivalová města, je zdejší festival na vysoké úrovni. Ať už díky hostům, které k nám každoročně dokážeme přivézt, či například nabídkou tlumočení dokumentů do českého znakového jazyka. To se letos konalo jen ve 3 městech z celkových 25 – v Praze, Brně a v Polici nad Metují,“ uzavírá dlouholetá členka týmu Marie Hornychová.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)