Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Víkendové umění s Martinou Váňovou

René Herzán

Úterý, 23. října 2012

Víkendové umění s Martinou Váňovou

Výtvarnice s širokým rozsahem, kurátorka výstav a pořadatelka uměleckých ateliérů Martina Váňová pozvala o víkendu zájemce o výtvarné umění na dva workshopy v Broumově a v Polici nad Metují.

Jednou měsíčně se v Klubu ROK v Broumově otevírá prostor pro každého, kdo rád tvoří. Sobotní odpoledne bylo v duchu impresionismu. Inspirováni tvorbou Claude Moneta účastníci ateliéru vyrazili do plenéru (plenér ve výtvarném umění znamená malování krajin nebo i vystavování soch a uměleckých předmětů venku, na vzduchu - pozn. redakce)

"Příští setkání se koná 3. listopadu na téma "koláž". Koláž je jedna z nejpozoruhodnějších technik a výrazových prostředků. Umožňuje bezprostředně najít souvislosti mezi výtvarnými, literárními a filozofickými prvky. Její komplexnosti podlehlo mnoho významných výtvarníků. Přijďte "podlehnout" i vy," pozvala zájemce na další ateliér Martina Váňová.

Nedělní workshop Akční malba v Kolárově divadle v Polici nad Metují se konal v rámci doprovodného programu letošních Polických divadelních her. Martina Váňová připravila pro všechny, kteří rádi objevují něco nového, setkání s akční malbou. Na úvod zazněla prezentace akční malby – zaměřená převážně na nejvýraznějšího autora action paintingu, Jacksona Pollocka. Účastníci workshopu, kterých se sešlo přes dvacet, se po teoretické části pustili do samotné malby na plátno v prostorách divadla.

"Předcházela ji kolektivní příprava podlahy, která v tuto chvíli suplovala prostor umělcova ateliéru. Vyzkoušeli si, že není tak snadné "cákat" barvu na plátno. Všichni si zkusili prožít malbu, akční malbu, malbu gesty, malbu jako fyzickou akci založenou na pocitech. Výtvarné umění se díky akční malbě stalo také fyzickou záležitostí a sám akt malování nabyl nových hodnot. Rozměrná abstraktní plátna pak byla výsledkem nejvyššího podvědomého duševního prožitku a umění bylo motivováno nadsmyslově. Účastníci workshopu si odnesli domů nejen vlastní výtvarné dílo, ale i ojedinělý zážitek z tvorby," hodnotila nedělní polické odpoledne Martina Váňová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)