Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Vybavení domácností a spousta věcí z komod našich babiček na výstavě v Otovicích u Broumova
banner

Vybavení domácností a spousta věcí z komod našich babiček na výstavě v Otovicích u Broumova

Jindřich Horkel

Středa, 2. května 2012

Vybavení domácností a spousta věcí z komod našich babiček na výstavě v Otovicích u Broumova

V prostorách bývalé mateřské školky v Otovicích u Broumova uspořádal otovický Klub důchodců, založený před více než 20 lety, tradiční pouťovou výstavu. V sobotu a v neděli 27. až 28. dubna bylo před vstupem do budovy školky k vidění funkční vodní čerpadlo, ruční strojky pro venkovské domácnosti první poloviny minulého století, a na chodbě před výstavní místnostní expozice čarodějnic. Na samotné výstavě se návštěvníkovi nabízelo k prohlídce kuchyňské smaltované nádobí, panenky, vyšívané ubrusy, modrotisk, utěrky a spousta dalších drobností, převážně z komod našich babiček, v barvě odpovídající názvu výstavy „Krása v modrobílé“.

Výstavu doplňovala řada exponátů, které se kdysi používaly v domácnostech i větších hospodářstvích k odstředění mléka, stloukání másla, mletí máku a podobně, také máselnice a další pomůcky, které jsou dnes k vidění jen málo. Na zahradě školy si bylo možno prohlédnout v chodu vodní čerpadlo někdy z první poloviny minulého století, poháněné benzinovým motorem. Majitel Josef Štěpán jej kdysi, jak sám řekl, vyměnil za šrot, opravil a uvedl do provozu, některé zde vystavené exponáty popůjčoval po sousedech, jiné opravil.

Zázemí výstavy i otovického Klubu důchodců přiblížila jeho předsedkyně Marie Balharová. „Pouťovou výstavu děláme každý rok, ale tady ve školce letos poprvé. Dosud byla vždy na Obecním úřadě. Tu je to však lepší, protože hned vedle, na fotbalovém hřišti, mají současně výstavu drobného zvířectva chovatelé (Český svaz chovatelů, Základní organizace Otovice – pozn. red.). Také tradičně – uspořádali již mnoho ročníků, a tak je to tu všechno při ruce. Včera jim tam odpoledne hrála kapela Kamarádi osady pět a návštěvníci zavítali i k nám. A co ještě v Otovicích pořádáme? Tak třeba na Den matek, který organizuje každý rok Obecní úřad, pečeme zákusky, loni na Dětský den jsme pekly koláče pro děti. A sami pro sebe máme 4krát za rok takové posezení. To si děláme jenom pro své členy malé výstavy, aby se setkání nějak zpestřilo. Člověk už neví, jak by ty lidi přitáhl, aby se sešli, aby si spolu popovídali, aby nebyli sami. Jde to ztuha, ale nám to jde.“

Protože pouť bývá spojena se svátkem patrona místního kostela, a v Otovicích je kostel sv. Barbory, která má svátek 4. prosince, zeptali jsme se ještě, jak se stalo, že pořádají pouťovou výstavu teď, koncem dubna. Marie Balharová vysvětluje: "Martínkovický kostel svatých Jiřího a Martina stojí na konci Martínkovic, kousek od naší obce. Pouť tam mívali vždy v neděli po svátku sv. Jiří. Za dob mého mládí byla ještě pod kostelem hospoda, a v té hospodě byly pouťové zábavy. Pak to zabral statek a nakonec to skončilo úplně. Takže vždy po tom svátku děláme výstavu a současně mají svoji výstavu i chovatelé."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)