Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Výstava Broumovsko na historických zobrazeních byla prodloužena do 5. září
banner

Výstava Broumovsko na historických zobrazeních byla prodloužena do 5. září

René Herzán

Čtvrtek, 28. srpna 2014

Výstava Broumovsko na historických zobrazeních byla prodloužena do 5. září

Ve výstavní síni Muzea Broumovska v broumovském klášteře už od července trvá výstava Broumovsko na historických zobrazeních sběratele Petra Bergmanna. Původně měla být výstava ukončena již 29. srpna, ale pro značný zájem a také kvůli možnosti, aby výstavu mohli navštívit i žáci a studenti broumovských škol, byla po dohodě s autorem výstavy prodloužena o týden – do pátku 5. září. Petr Bergmann zároveň zájemcům nabízí dvě komentované prohlídky výstavy, které se budou konat ve čtvrtek 28. srpna a v pátek 5. září vždy v 16.30 hodin.

V sobotu 5. července se ve výstavní síni Muzea Broumovska konala komentovaná prohlídka výstavy s názvem Broumovsko na historických zobrazeních. Zasvěceným průvodcem byl Petr Bergmann, z jehož rozsáhlé sbírky byla výstava sestavena. Jméno sběratele Bergmanna jistě není Broumovákům neznámé – již loni na podzim vydal obsáhlou (a těžkou) publikaci Broumovsko na historických zobrazeních, v lednu letošního roku se na Staré radnici konala výstava historických map Broumovska a v dubnu pak i výstava fotografií a pohlednic z produkce předválečných broumovských fotografů a vydavatelů pohlednic a upomínkových předmětů. Nelze zapomenout ani na putovní výstavu litografií a grafik vztahujících se k Broumovsku, se kterou Petr Bergmann navštívil kolem desítky místních obcí.

"Dalo by se říci, že současná výstava v broumovském muzeu nabízí reprezentativní výběr z jeho sbírek nebo také "the best of". Naleznete zde motivy z Broumovska od poloviny 18. století zachycené ryteckou nebo litografickou technikou až do konce 19. století, kdy převzaly dominantní roli jiné rozmnožovací techniky, zejména fotografie, světlotisk a autotypie. Jsou zde vystaveny i pohlednice, které byly v prvních desetiletích jejich výroby zhotovovány z ocelorytů nebo litografických kamenů a teprve kolem roku 1900 se začaly tisknout heliograficky. K vidění jsou také různé upomínkové předměty Broumovska - suvenýrová alba, leporela a broumovské motivy tištěné na skle a porcelánu. Vzhledem ke složitosti historického vývoje celého regionu je získávání starých památek sběrateli jako je pan Bergmann dosti často nesnadným úkolem a díky nim máme možnost poznat podobu Broumovské zemičky (Braunauer Ländchen) v minulosti zblízka," komentovala prodloužení výstavy Barbora Trenčanská z Muzea Broumovska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)