Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Výstava „Michal Čepelka – Typohrátky, PC grafika"
banner

Výstava „Michal Čepelka – Typohrátky, PC grafika"

Jindřich Horkel

Pondělí, 2. ledna 2012

Výstava „Michal Čepelka – Typohrátky, PC grafika"

Městské knihovně v Broumově probíhá již druhý měsíc zajímavá výstava počítačové grafiky bývalého studenta Broumovského gymnázia Michala Čepelky. Od roku 2009 studuje na Univerzitě Hradec Králové obor „Grafická tvorba – multimédia".

Vystavený soubor prací s názvem „Typohrátky" je volným pokračováním autorovy výstavy PC-grafiky v královéhradeckém „Klubu 4" v září 2011. Sám autor o své tvorbě a o této výstavě říká:

„Pro výstavu v prostorách Městské knihovny v Broumově jsem použil dvě své autorské abecedy, které jsem postupně rozvíjel do nejrůznějších podob. Vznikly tak prvky „grafického" charakteru, ale stejně tak prvky použitelné ve formách počítačové grafiky – ať už typografie nebo designu. Vystavené práce beru jako ukázky tohoto procesu. Jsou také vystaveny tak, aby byl zřetelný vývoj písma do dalších (nových) podob. Na začátku je jeden nápad, či spíše náznak ideje, která se formuje až během vzniku „grafického manuálu". V tomto případě tedy autorská abeceda nahradila logo a její vývoj není ovlivňován komerčními potřebami, nýbrž pouze mou fantazií, tak, jak jsem písmena skládal a následně si s nimi hrál."

Vystavené práce mají šanci hluboce zaujmout diváka nejen jako zajímavé „kybernetické" konstrukce, ale také jako předměty pro srovnání tohoto způsobu tvorby s jinými, zejména grafickými technikami. Může pomoci nacházet vlastní postoj a osobní názor na místo i přijatelnost počítačové „tvorby", a v některých oblastech počítačů vůbec, v našem světě.

Výstava je instalována, jak jsme v městské knihovně již zvyklí, velice pečlivě a s příslušným nadhledem. Uspořádání jednotlivých prací usnadňuje divákovi nejen orientaci, ale právě získání onoho „náhledu" v dnešní době nových přístupů k čemukoli a změn kolem nás. Výstava potrvá do 26. ledna 2012.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)