Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Výstava polického malíře Jaroslava Šolce ukončí letošní Novou Terasu
banner

Výstava polického malíře Jaroslava Šolce ukončí letošní Novou Terasu

Pavel Frydrych

Středa, 1. září 2021

Výstava polického malíře Jaroslava Šolce ukončí letošní Novou Terasu

Výstava polického malíře Jaroslava Šolce ukončí letošní Novou Terasu. Jeho díla znají místní hlavně z tradičních výstav „Obrazy v plenéru“, které se konají každoročně během Polické pouti.

Tentokrát se Jaroslav Šolc „přestěhuje“ z plenéru do výstavního prostoru v Zeleném domečku. Výstavu lze chápat jako průřezovou a navazující na výstavu v polské Świdnici, která v tamním Muzeu dawniego kupiectwa proběhla v roce 2019.

Expozice výstavy je striktně rozdělena na dvě polohy autorova výtvarného projevu. Tou první jsou abstraktní, až surrealistické krajiny, které zavádí diváka do světa netušených rozměrů a tvarů. Do světa snových světů. Všemi polohami prochází pestrá barevná škála a některé kontrasty jsou nečekaně ladné, aby o kousek vedle agresivně jedna barva útočila na druhou.

Druhá poloha se může jevit jako kontrastní vůči surreálným krajinám. Jsou jí totiž realistické (téměř až hyperrealistické) portréty. Ale i tady můžeme najít společné rysy, které se ukrývají v „druhém plánu“ portrétů. Ty totiž nabízí otázku: „Co se děje uvnitř člověka?“ Tím se otevírá nekonečný prostor lidské fantazie a myšlenek, který je minimálně stejně rozsáhlý, jako svět snových krajů a vesmírů.

Název výstavy je odvozen od slavného románu polského spisovatele Stanisława Lema. V textu k výstavě se můžete dočíst i následující: „Obrazy Jaroslava Šolce mohou být tak trochu setkáním člověka s ozvěnami daleké planety Solaris. V jednotlivostech jasně definované a známé, pochopitelné tak snadno, že se nad tím ani nezamýšlíme. Ty věci / prvky / situace a vše další tady je navždy a stále existující. Ale důvěrná známost pramení hlavně ze skutečnosti, že vše je zasazené do stejně známého prostředí. Oceán na Solaris je prostě oceánem s trochu jinou konzistencí vody, vodní plocha sem tam rozbitá ostrůvkem pevniny, vodní plocha svou zdánlivou nekonečností občas vyvolávající obrazy fata morgany případně halucinace. Je to něco špatného? Vlastně ani ne, kdyby důvěrně známé náhle nebylo vidět z jiného úhlu pohledu…“

Výstavu pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují. Dále výstavu podporují firmy Glor a Elpol Police.

Novou Terasu 2021 dále podporují Muzeum papírových modelů, Zelenina Suchomel, SČUG Hollar, Květinářství U Petry, ZUŠ Police nad Metují a Kavárna K(r)afárna.

Výstava potrvá do 26. září. Vstupné dobrovolné. Vernisáž 2. 9. od 18 hodin.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)