Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Výtvarná skupina Cyróza oslaví 25 let od svého založení výstavou v Broumově
banner

Výtvarná skupina Cyróza oslaví 25 let od svého založení výstavou v Broumově

Petr Staněk

Neděle, 17. února 2019

Výtvarná skupina Cyróza oslaví 25 let od svého založení výstavou v Broumově

Ve výstavní síni Staré radnice v Broumově začne koncem března dlouho připravovaná výstava výtvarné skupiny CYRÓZA. Tento prostor nebyl zvolen náhodně: K prvnímu veřejnému představení skupiny došlo na jaře roku 1995 právě zde.

K seznámení zakládajících členů Cyrózy – malířů Karla Štěpánka z České Skalice, Jana Štorkána z Jaroměře a Petra Staňka z Broumova – došlo před 25 lety, v roce 1994. Bylo to v českoskalické restauraci U nás, kterou provozoval známý organizátor kulturních akcí na Broumovsku Stanislav Pitaš. Cíl nově vznikajícího projektu byl od počátku jasný: Představit svá díla v Muzeu Boženy Němcové a Textilním muzeu v České Skalici, v té době prestižním výstavním prostoru. Do skupiny byl ještě přizván textilní výtvarník František Beneš z Adršpachu, poté byl vymyšlen její název a nakonec byla vyřešena i otázka historika Cyrózy, jímž se stal tehdejší ředitel Dr. Vlastimil Havlík.

Zmíněná broumovská výstava byla pro Cyrózu nejen premiérou, ale především generálkou před výstavou v České Skalici, která byla naplánovaná na září téhož roku (hostem byl irský grafik a příležitostný herec John Comer).

Obě akce byly úspěšné a dalo se očekávat, že činnost Cyrózy neskončí. Potřetí se představila jednodenní výstavou v srpnu 1996, a to v rámci Zahradní slavnosti na chalupě prezidenta Václava Havla na Hrádečku u Trutnova. Čtvrtá (a na dlouhá léta poslední) společná výstava se konala koncem léta 1998 v Mladé Boleslavi; z objektivních důvodů se jí nezúčastnil František Beneš, posilou byl ovšem host Cyrózy pražský sochař Milan Vácha.

Poté se skupina na další dvě desetiletí odmlčela, její členové však zůstali v přátelském kontaktu. Beneš se stahuje do ústraní, Štěpánek, Štorkán a Staněk se nadále věnují tvorbě. Tito tři aktivní cyrotikové se potkávají počátkem roku 2012 v trutnovské Galerii Domu tisku, kde Staněk, již coby teoretik výtvarných umění, zahajuje společnou výstavu kolegů Štěpánka a Štorkána. Půl roku nato podléhá Jan Štorkán boji s rakovinou.

Zbylí členové – Štěpánek, Staněk a Beneš – se zúčastnili vernisáže Náchodského výtvarného podzimu 2016. Toto setkání nemohlo dopadnout jinak než myšlenkou na uspořádání "úplně poslední" společné výstavy, a to k výročí 25 let od založení Cyrózy a na počest zesnulého kolegy Štorkána. Volba padla přirozeně na místo, kde se skupina představila poprvé.

Dva roky příprav utekly jako voda a termín výstavy "CYRÓZA – DIAGNÓZA 2019" se blíží. Slavnostní zahájení, na které je veřejnost srdečně zvána, bude v pátek 29. března 2019 od 17:30 hodin. Úvodní řeč pronese PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D., o hudební blok se postarají náchodští jazzmani Pavel Čermák na kytaru a Marek Macek na kontrabas. Vedle obrazů a tapisérií všech čtyř cyrotiků budou na Staré radnici k shlédnutí i díla spřátelených hostů – sochy Milana Váchy z Prahy, velkoplošné fotografie Oldy Šlegra z Trutnova, obrazy Luďka Rathouského z Prahy a Romana Rejholda z České Skalice. Výstava potrvá do pátku 3. května 2019, pořadatelem je Město Broumov.

Popisky k fotografiím:

1 - Zahájení první společné výstavy, Broumov 1995 (zleva F. Beneš, J. Štorkán, K. Štěpánek, P. Staněk a historik V. Havlík). Foto archív Cyrózy

2 - Cyróza v České Skalici, léto 1995 (zleva J. Štorkán, K. Štěpánek, F. Beneš, Luka a Otakar Brouskovi, P. Staněk). Foto archív Cyrózy

Petr Staněk, spoluzakladatel výtvarné skupiny Cyróza a kurátor výstavy

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)